Tento recept zmení váš pohľad na domáce pečenie. Zabudnite na miešanie piatich rôznych ciest. Pripravíte jeden geniálny základ, pridáte, čo máte radi, a výsledkom sú nadýchané muffiny, ktoré chutia lepšie ako z vašej obľúbenej kaviarne.
Do variácií(čokoládové kúsky, čučoriedky, citrónová kôra a pod.)
Pokyny
1. Rúru predhrejte na 200 °C. Formu na muffiny vyložte papierovými košíčkami.
2. Vo veľkej mise metličkou zmiešajte suché suroviny: múku, cukor, kypriaci prášok a soľ. Odložte bokom.
3. V druhej miske vymiešajte tekuté suroviny: teplé roztopené maslo, vajcia, mlieko a vanilku. Miešajte, kým sa všetko nespojí.
4. Vlejte tekutú zmes do suchej. Miešajte len krátko, kým zmizne múka. Nepremiešajte! Cesto môže mať hrudky, to je v poriadku.
5. Teraz pridajte príchute (čokoládu, ovocie). Ak chcete viac druhov, rozdeľte cesto do misiek alebo prísady sypte priamo do košíčkov.
6. Košíčky naplňte cestom až úplne po okraj. Toto zabezpečí typický vysoký tvar.
7. Pečte 5 minút pri 200 °C, potom znížte teplotu na 160 °C (rúru neotvárajte!) a dopekajte ďalších 10 až 15 minút.
8. Urobte test špáradlom – ak vyjde čisté, sú hotové. Nechajte 2 minúty vo forme, potom preložte na mriežku.
Poznámky
1. Ovocie alebo čokoládu pred pridaním do cesta jemne obáľte v lyžičke múky. Vďaka tomu neklesnú počas pečenia na dno a ostanú rovnomerne rozložené.2. Tajomstvo vysokej čiapočky je v teplotnom šoku. Prvých 5 minút pri vysokej teplote aktivuje kypriaci prášok, následné zníženie teploty muffin prepečie zvnútra bez vysušenia.Variácie: Citrónovo-čučoriedkové (pridajte kôru a ovocie) alebo Škoricové (pridajte škoricu a posýpku).