Legendárne cesto na všetko: Univerzálne vianočné pečivo
Hľadáte to jediné, pravé cesto na vianočné pečenie? Toto je ono! Tieto koláčiky sú famózne, neuveriteľne krehké a jemné ako dych. Tajomstvo je v kombinácii masla a oleja, vďaka čomu sa doslova rozplývajú na jazyku a ostávajú vláčne dlhé týždne.
1. Do misky dajte zmäknuté maslo a práškový cukor. Dôkladne vymiešajte, kým sa zmesi nespoja.
2. Pridajte olej, celé vajce, štipku soli a vanilkový cukor. Znovu vymiešajte do hladka.
3. Do tekutej zmesi prisypte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Rukou vypracujte hladké a nelepivé cesto.
4. Hotové cesto zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na 20 minút do chladničky (bude sa s ním lepšie pracovať).
5. Rúru predhrejte na 180 °C. Cesto rozvaľkajte na hrúbku cca 3-4 mm a vykrajujte obľúbené tvary.
6. Koláčiky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie.
7. Pečte pri 180 °C približne 10 až 15 minút. Sledujte ich – musia ostať svetlé, len okraje môžu jemne zružovieť.
8. Po vychladnutí ich môžete zlepovať džemom, máčať v čokoláde alebo len posypať cukrom.
Poznámky
1. Cesto vaľkajte radšej po menších častiach, zatiaľ čo zvyšok čaká v chladničke. Tuk sa nebude topiť a tvary budú krajšie.2. Aby boli koláčiky anjelsky jemné, nepečte ich do hneda. Z rúry ich vytiahnite, keď sú ešte na dotyk mierne mäkké, na plechu dôjdu.Variácie: Kakaové (uberte 30g múky, pridajte kakao) alebo Citrónové (pridajte kôru).