Zabudnite na kupované lístkové cesto. Toto starodávne babkine cesto z vody je poklad, ktorý zvládnete len z múky, oleja a vody. Je to presne to ťahané cesto, ktoré používali naše starké na najlepšie štrúdle – tenké ako papier a chrumkavé.
Kuchyňa Rakúsko-Uhorská kuchyňa, Slovenská kuchyňa
Porcie 4štrúdle
Kalórie 550kcal
Zloženie
1kghladkej múky(ideálne T650 alebo špeciálna na ťahané cesto)
15–20gsoli(cca 2 ČL)
150mlrastlinného oleja(slnečnicový alebo repkový)
550mlvlažnej vody
olej(na potretie misy a cesta)
Pokyny
1. Do veľkej misy preosejte hladkú múku a zmiešajte ju so soľou.
2. V strede urobte jamku. Vlejte do nej 150 ml oleja a postupne začnite prilievať vlažnú vodu.
3. Začnite miesiť. Spočiatku bude cesto lepivé, to je v poriadku.
4. Miesenie je kľúčové. Cesto mieste aspoň 10–15 minút (ručne alebo v robote s hákom), kým nie je úplne hladké, elastické a nelepí sa na misu.
5. Inú misu zľahka potrite olejom. Cesto sformujte do bochníka, vložte ho do misy a potrite olejom aj jeho povrch.
6. Misu prikryte utierkou alebo fóliou a nechajte cesto odpočívať pri izbovej teplote 20 minút.
7. Potom si ruky dobre potrite olejom. Cesto vyberte na pracovnú dosku a rozdeľte ho na 4 rovnaké diely.
8. Z každého dielu rukami vytvarujte bochník. Bochníky uložte na olejom potretý plech alebo dosku, opäť ich potrite olejom a prikryte.
9. Nechajte ich odpočívať ešte aspoň 10–15 minút. Lepok sa uvoľní a cesto sa bude dať krásne ťahať.
10. Pripravte si veľký stôl a prestrite naň čistý, starý obrus (plachtu). Obrus zľahka poprášte múkou.
11. Bochník položte do stredu, rukami ho roztlačte na placku a potom ho začnite ťahať (nevaľkať!) od stredu smerom k okrajom.
Poznámky
1. Ako správne ťahať cesto (Trik starkých): Cesto nikdy nevaľkajte valčekom, bolo by gumové. Na pomúčenom obruse ho ťahajte chrbtom rúk. Ruky vsuniete pod cesto a jemne ho od stredu napínate do všetkých strán, kým nie je tenké ako papier (musíte cez neho vidieť pímená v novinách). Hrubé okraje potom odkrojte.2. Teplota je dôležitá: Všetky suroviny (aj múka) by mali mať izbovú teplotu. Voda musí byť vlažná, nikdy nie studená. V teple sa lepku darí lepšie a cesto je pružnejšie.3. Na sladko: Hotové vytiahnuté cesto pokvapkajte olejom alebo rozpusteným maslom, posypte strúhankou a naplňte jablkami, makom či tvarohom.4. Na slano: Cesto je skvelé aj na slané záviny. Naplňte ho dusenou kapustou so slaninou, špenátom a syrom alebo mletým mäsom.