Kysnuté vyprážané uzlíky s vanilkou a pomarančovou kôrou
Hľadáte RECEPT na dezert, ktorý je nielen originálny na pohľad, ale aj absolútna sladká BOMBA? Tieto fantastické vyprážané uzlíky s vanilkou sú presne to, čo potrebujete! Sú nádherne zlatisté, na povrchu lákavo chrumkavé, zatiaľ čo vnútri vás prekvapí neskutočne vláčne a nadýchané cesto s jemnou vôňou vanilky a pomarančovej kôry. Potešte svojich hostí alebo rodinu touto neodolateľnou maškrtou, ktorá sa stane hviezdou každej príležitosti. Ich príprava je navyše prekvapivo jednoduchá!
Valček (voliteľný, na tvarovanie valčekov z cesta)
Nôž alebo cukrárska karta (na delenie cesta)
Plech na pečenie (na druhé kysnutie)
Papier na pečenie
Nožnice (na strihanie papiera na pečenie)
Hlbšia panvica alebo hrniec na vyprážanie
Dierovaná naberačka alebo kuchynské kliešte
Tanier vystlaný papierovými utierkami
Miska s cukrom na obaľovanie
Zloženie
Potrebné suroviny:
5gsušeného droždia(cca 1,5 ČL)
2PLkrupicového cukru(do cesta)
160mlteplého mlieka(cca 35-40°C, nie horúceho!)
8gvanilkového cukru(1 balíček)
z 1ksKôra z chemicky neošetreného pomaranča(jemne nastrúhaná)
1ksvajca(veľkosť M, rozšľahaného)
360ghladkej múky(pre jemnejšie cesto) alebo polohrubej (pre tradičnejšiu štruktúru), preosiatej
½ČLsoli
1PLzmäknutého masla
Olej na vyprážanie(napr. repkový alebo slnečnicový, na dostatočne vysokú vrstvu – cca 2-3 cm)
Cukor na obaľovanie(kryštálový alebo práškový, cca 50-100g, môže byť zmiešaný s vanilkovým alebo škoricovým cukrom)
Pokyny
Príprava kysnutého cesta:
1. Do väčšej misy dáme sušené droždie, krupicový cukor, vanilkový cukor a zalejeme teplým mliekom. Premiešame a necháme chvíľu (cca 5-10 minút) postáť, kým sa droždie mierne neaktivuje (môže sa vytvoriť jemná pena – tento krok nie je pri sušenom droždí vždy nutný, ale neuškodí).
2. K zmesi pridáme jemne nastrúhanú pomarančovú kôru a rozšľahané vajce. Všetko spolu dobre premiešame.
3. Postupne po častiach začneme prisypávať preosiatu múku zmiešanú so soľou. Najprv miešame vareškou, potom rukami alebo pomocou kuchynského robota s hákom na miesenie vypracujeme hladké, vláčne cesto. Správne vypracované cesto by sa malo odlepovať od stien misy.
4. Na záver do cesta zapracujeme 1 PL zmäknutého masla. Miesime ešte pár minút, kým sa maslo úplne nespojí s cestom a cesto nie je opäť hladké a elastické.
Tvarovanie a druhé kysnutie uzlíkov:
5. Misu s cestom prikryjeme potravinárskou fóliou alebo čistou utierkou a necháme na teplom mieste (bez prievanu) kysnúť približne 1 hodinu, alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
6. Vykysnuté cesto vyklopíme na jemne pomúčenú pracovnú dosku a zľahka ho premiesime. Rozdelíme ho na 10 rovnakých častí (každá bude vážiť cca 55-60 g).
7. Z každej časti cesta vyvaľkáme rukami dlhší valček s hrúbkou približne 1,5 cm. Z každého valčeka potom jednoducho uviažeme voľný uzol (ako keď viažete šnúrku) alebo vytvarujeme iný požadovaný tvar uzlíka.
8. Pripravíme si plech na pečenie a vyložíme ho papierom na pečenie. Papier na pečenie nastriháme na menšie štvorce alebo obdĺžniky, o niečo väčšie ako sú samotné uzlíky. Každý vytvarovaný uzlík položíme na samostatný kúsok papiera na pečenie a uložíme ich na plech s dostatočnými rozostupmi.
9. Uzlíky na plechu prikryjeme čistou utierkou a necháme ich na teplom mieste podkysnúť ešte približne 20 minút. Mali by opäť viditeľne zväčšiť svoj objem.
Vyprážanie a dokončenie:
10. Kým uzlíky kysnú, pripravíme si hlbšiu panvicu alebo hrniec a nalejeme doň dostatočné množstvo oleja (mal by siahať do výšky aspoň 2-3 cm, aby uzlíky mohli plávať). Olej začneme pomaly rozohrievať na strednom stupni. Olej by nemal byť príliš horúci, aby sa uzlíky nespálili na povrchu a vnútri zostali surové (ideálna teplota je okolo 170-180°C).
11. Keď je olej dostatočne rozpálený (môžeme otestovať malým kúskom cesta – okolo neho by sa mali tvoriť bublinky), opatrne vkladáme podkysnuté uzlíky do horúceho oleja aj s kúskom papiera na pečenie, na ktorom kysli (papierom nahor). Naraz nevyprážame príliš veľa kusov, aby sa teplota oleja prudko neznížila.
12. Po krátkej chvíli (cca 30 sekúnd až 1 minúta) by sa mal papier na pečenie dať ľahko odstrániť pomocou kuchynských klieští. Uzlíky smažíme z každej strany približne 2–3 minúty dozlatista a dohneda.
13. Hotové vyprážané uzlíky vyberáme dierovanou naberačkou alebo kliešťami a ukladáme ich na tanier vystlaný papierovými utierkami, aby odsali prebytočný tuk.
14. Ešte teplé (ale nie horúce, aby sa cukor neroztopil príliš rýchlo) uzlíky dôkladne obalíme z oboch strán v pripravenom cukre na obaľovanie (kryštálovom, práškovom alebo ich zmesi s vanilkou/škoricou).
15. Obalené uzlíky necháme mierne vychladnúť a môžeme ich servírovať.
Poznámky
1. Pre ešte intenzívnejšiu vanilkovú chuť môžem do cesta pridať aj obsah jedného vanilkového struku alebo pár kvapiek kvalitného vanilkového extraktu.2. Namiesto tvaru uzlíkov môžem z cesta vytvarovať aj malé šišky, špirály, vrkoče alebo iné obľúbené tvary. Fantázii sa medze nekladú!3. Ak chcem uzlíky niečím naplniť, môžem pred tvarovaním uzla do stredu valčeka cesta dať malú lyžičku hustého džemu, nutelly alebo tvarohovej plnky a potom opatrne zaviazať a uzavrieť.4. Tieto vyprážané uzlíky sú vynikajúce samotné, ale skvele chutia aj s teplým kakaom, kávou alebo čajom. Môžem ich podávať aj s čerstvým ovocím alebo kopčekom šľahačky.