Kuracie mäso s ryžovými rezancami a zeleninou na ázijský spôsob
Rýchly a chutný recept na kuracie mäso pripravené metódou stir-fry s tenkými ryžovými rezancami, chrumkavou zeleninou (paprika, jarná cibuľka, kapusta, mrkva) a aromatickou omáčkou so sójovkou, zázvorom a cesnakom.
2. Kuracie prsia nakrájajte na rezančeky/kocky. (Voliteľne premiešajte so škrobom a 1 ČL sójovky).
3. Papriku na prúžky, jarnú cibuľku na šikmé kúsky (bielu a zelenú časť oddeliť), kapustu na rezance, mrkvu na julienne/kolieska. Zázvor a cesnak najemno.
Restovanie a dokončenie ("Stir-fry"):
4. Vo woku/panvici na 1 PL oleja na vysokej teplote sprudka opečte kuracie mäso (2-3 min). Vyberte a odložte.
5. Do woku pridajte zvyšný olej (1-2 PL).
6. Pridajte mrkvu, kapustu, papriku, bielu časť jarnej cibuľky. Restujte za stáleho miešania 3-4 minúty (zelenina má zostať chrumkavá).
7. Pridajte nasekaný zázvor a cesnak, restujte ešte 30-60 sekúnd.
8. K zelenine vráťte mäso, pridajte pripravené ryžové rezance.
9. Zalejte sójovou omáčkou (a voliteľnou rybacou/ustricovou). Dochuťte soľou (opatrne!) a korením.
10. Rýchlo a dôkladne premiešajte, aby sa všetko spojilo a prehrialo (1-2 min).
Servírovanie:
11. Odstavte, vmiešajte zelenú časť jarnej cibuľky.
1. Kľúčom k úspešnému "stir-fry" je mať všetky ingrediencie nakrájané a pripravené vopred ("mise en place"), pretože samotné varenie na vysokej teplote je veľmi rýchle.2. Namiesto kuracích pŕs môžete použiť aj kuracie stehná (vykostené a bez kože), bravčové karé nakrájané na tenké rezančeky alebo krevety.3. Zeleninu môžete obmieňať podľa sezóny a vašich preferencií – výborne sa hodia aj brokolica (rozobratá na malé ružičky a krátko blanšírovaná), cuketa (na polkolieska), bambusové výhonky, mungo klíčky alebo huby (napr. shiitake, judášovo ucho).4. Pre pikantnejšiu verziu pridajte k zázvoru a cesnaku aj trochu nasekanej čerstvej chilli papričky alebo pár kvapiek sriracha omáčky.