Kurací rezeň Ondráš v chrumkavom zemiakovom cestíčku
Hľadáte RECEPT na ten najlepší kurací rezeň „Ondráš“, ktorý je absolútnou chrumkavou bombou a zároveň šťavnatým pôžitkom? Potom ste na správnom mieste! Táto zaujímavá alternatíva klasického rezňa, kde je mäso obalené v lahodnom zemiakovom cestíčku, si vás získa na prvé ochutnanie. Na jeho prípravu vám postačí len pár bežne dostupných ingrediencií a výsledok je jednoducho famózny. Zabudnite na obyčajnú strúhanku a doprajte si originálny obed či večeru, ktorá poteší celú rodinu!
4stredne veľkézemiaky(cca 600-700g, ideálne varný typ B alebo C)
1ksvajca(veľkosť M)
1ČLsoli
⅓ČLčerstvo mletého čierneho korenia
1vrchovatá PLhladkej múky
Na kuracie mäso:
600gkuracích pŕs
cca 1ČLsoli(alebo podľa chuti)
cca 1ČLmletej sladkej papriky(alebo podľa chuti)
Na vyprážanie:
rastlinný olej alebo bravčová masť(dostatočné množstvo na vrstvu cca 1-2 cm na panvici)
Pokyny
Príprava zemiakového cestíčka:
1. Zemiaky (4 ks) ošúpte, dôkladne umyte a najemno ich nastrúhajte do väčšej misy.
2. Z nastrúhaných zemiakov rukami dôkladne vytlačte čo najviac prebytočnej šťavy (túto šťavu vylejte). Suchšie postrúhané zemiaky preložte do čistej misy.
3. K zemiakom pridajte vajce (1 ks), soľ (1 ČL), čerstvo mleté čierne korenie (⅓ ČL) a vrchovatú polievkovú lyžicu hladkej múky. Všetko spolu dôkladne premiešajte, aby vznikla kompaktná zemiaková zmes – cestíčko.
Príprava kuracích rezňov:
4. Kuracie prsia (600 g) umyte, osušte papierovou utierkou a očistite od prípadných blán či chrupaviek.
5. Každé kuracie prso nakrájajte na tenšie rezne. Z celkového množstva mäsa by ste mali získať približne 8 rezňov primeranej veľkosti. Ak sú prsia veľmi hrubé, môžete ich najprv pozdĺžne prekrojiť na dva tenšie pláty a tie potom prípadne ešte upraviť.
6. Pripravené rezne zľahka naklepte tĺčikom na mäso. Tip: Mäso je ideálne naklepávať cez potravinársku fóliu alebo mikroténové vrecko – zabránite tak porušeniu jemnej štruktúry kuracieho mäsa a zbytočnému odstrekovaniu šťavy do okolia.
7. Naklepané rezne z oboch strán osoľte (cca 1 ČL celkovo, alebo podľa chuti) a posypte mletou sladkou paprikou (cca 1 ČL celkovo, alebo podľa chuti).
Obaľovanie a vyprážanie:
8. Každý ochutený kurací rezeň dôkladne obaľte zo všetkých strán v pripravenom zemiakovom cestíčku. Cestíčko na mäso jemne, ale pevne pritlačte, aby dobre držalo.
9. Na hlbšej panvici rozohrejte dostatočné množstvo oleja alebo masti (vrstva by mala byť vysoká cca 1-2 cm) na strednom až miernom ohni. Olej by mal byť dobre rozpálený, ale nie prepálený.
10. Obalené kuracie rezne „Ondráš“ opatrne vkladajte do rozpáleného oleja. Nevkladajte ich príliš veľa naraz, aby sa teplota oleja prudko neznížila.
11. Vyprážajte na miernom ohni približne 3–4 minúty z každej strany, alebo kým nie je zemiakové cestíčko krásne zlatohnedé a chrumkavé a mäso vo vnútri úplne prepečené.
12. Usmažené rezne vyberajte z panvice dierovanou naberačkou a odkladajte ich na tanier vyložený papierovými kuchynskými utierkami, ktoré z nich vysajú prebytočný tuk.
13. Postup opakujte so všetkými rezňami. Podávajte teplé s obľúbenou prílohou.
Poznámky
1. Pre ešte lepšiu chuť zemiakového cestíčka niekedy pridám do nastrúhaných zemiakov aj jeden prelisovaný strúčik cesnaku alebo štipku majoránky.2. Aby boli rezne „Ondráš“ extra chrumkavé, dbám na to, aby bol olej na panvici naozaj dobre rozpálený predtým, ako doň vložím obalené mäso. Vyprážam ich potom na strednom plameni, aby sa stihli prepiecť aj vnútri a cestíčko sa nespálilo.3. Namiesto kuracích pŕs môžem týmto spôsobom pripraviť aj bravčové karé alebo morčacie prsia. Dôležité je mäso vždy dobre naklepať, aby bolo tenké a rýchlo sa prepieklo.4. Hotové rezne „Ondráš“ najradšej podávam s varenými zemiakmi posypanými čerstvou petržlenovou vňaťou a kyslou uhorkou alebo čalamádou. Výborné sú aj so zemiakovou kašou.