Recept na obľúbené vrstvené kubánske rezy: kakaový korpus, lahodný Nutellový krém, dve vrstvy sušienok s džemom a nadýchaná šľahačková vrstva so želatínou. Perfektný zákusok na oslavy.
2baleniasmotanového (alebo vanilkového) pudingového práškukaždý cca 40 g
1/2hrnčekakryštálového cukrucca 100-120 g
200gzmäknutého masla82% tuku
3-4polievkové lyžiceNutelly
Smotanový krém (vrchná vrstva):
1balíčekpráškovej čírej želatínycca 10g
4-5polievkových lyžícstudenej vodycca, na napučanie želatíny
500mlsmotany na šľahaniemin. 33% tuku, dobre vychladenej
3polievkové lyžicepráškového cukrupreosiateho
Na dokončenie:
1baleniesvetlé maslové sušienkycca 200-250g
1balenietmavé kakaové sušienkycca 200-250g
250gkyslejšieho džemucca, napr. ríbezľový, malinový
100mlsilnej vychladnutej kávycca
Horká alebo mliečna čokoládana strúhanie
Pokyny
Príprava Nutellového krému (základ):
1. Pudingové prášky a cukor rozmiešajte v cca 200 ml mlieka.2. Zvyšných 800 ml mlieka priveďte k varu.3. Do vriaceho mlieka vlejte pudingovú zmes a za stáleho miešania uvarte hustý puding (1-2 min).4. Prikryte fóliou (na dotyk) a nechajte úplne vychladnúť.
Príprava korpusu:
5. Rúru predhrejte na 180°C. Plech (25x35 cm) vysteľte papierom.6. Z bielkov a soli vyšľahajte tuhý sneh, postupne zašľahajte 5 PL cukru.7. Žĺtky prešľahajte s olejom a vodou/mliekom.8. Múku preosejte s kypriacim práškom a kakaom.9. Do snehu zľahka striedavo vmiešajte žĺtkovú a sypkú zmes stierkou.10. Cesto rozotrite na plech.11. Pečte cca 20-25 minút (test špajdľou). Nechajte vychladnúť.
Dokončenie Nutellového krému a vrstvenie:
12. Vychladnutý puding prešľahajte. Zmäknuté maslo vyšľahajte do peny.13. Postupne zašľahávajte puding do masla.14. Nakoniec zašľahajte Nutellu.15. Vychladnutý korpus potrite kávou.16. Natrite Nutellový krém.17. Poukladajte svetlé sušienky.18. Potrite džemom.19. Poukladajte tmavé sušienky.
Príprava smotanového krému a dokončenie:
20. Želatínu nechajte napučať v 4-5 PL studenej vody (10 min).21. Vyšľahajte vychladenú smotanu s práškovým cukrom a stužovačom (ak používate) dotuha.22. Napučanú želatínu krátko zohrejte do rozpustenia (nesmie vrieť!), nechajte mierne vychladnúť.23. Do vlažnej želatíny vmiešajte 1-2 PL šľahačky, potom rýchlo zašľahajte do zvyšku šľahačky.24. Krém natrite na tmavé sušienky, uhlaďte.25. Posypte strúhanou čokoládou.26. Dajte stuhnúť do chladničky (min. 6 hodín, ideálne cez noc).
Servírovanie:
27. Stuhnutý zákusok krájajte ostrým nožom (namočeným v horúcej vode) na rezy.
Poznámky
1. Namiesto Nutelly môžete použiť aj iný obľúbený lieskovo-orieškový alebo čokoládový krém.2. Džem vyberajte skôr kyslejší (ríbezľový, malinový, višňový, marhuľový), vytvorí pekný chuťový kontrast ku sladkým krémom.3. Ak nemáte alebo nechcete použiť želatínu do šľahačky, môžete použiť 2 balíčky stužovača šľahačky, ale krém nemusí byť taký pevný.4. Namiesto strúhanej čokolády môžete vrch ozdobiť aj čokoládovou polevou, kakaom alebo čerstvým ovocím (jahody, maliny).