Hľadáte recept na krémový, sýty a absolútne lahodný obed, ktorý pripravíte takmer bez práce? Táto fantastická zapekaná cuketa zaliata bohatou zmesou kyslej smotany, vajec a syra je presne to, čo potrebujete. Je to dokonalé jedlo z jedného pekáča, ktoré je jemné, šťavnaté a plné chuti. Vyskúšajte a uvidíte, že jej nikto neodolá!
1. Cukety umyte (mladé kusy netreba šúpať), odrežte im konce a nakrájajte ich na kolieska hrubé približne pol centimetra.
2. Plátky cukety rozložte vo veľkej mise alebo na plechu, rovnomerne ich posypte 2 ČL soli a nechajte 15-20 minút odstáť. Soľ z nich vytiahne prebytočnú vodu.
3. Medzitým si pripravte zálievku. Vo veľkej mise metličkou rozšľahajte vajcia s kyslou smotanou.
4. Do smotanovej zmesi pridajte nastrúhaný syr, najemno nasekané čerstvé bylinky a mleté čierne korenie. Všetko dôkladne premiešajte, aby ste získali homogénnu zmes.
5. Z odstátej cukety zlejte všetku vodu, ktorú pustila, a plátky navyše jemne osušte papierovými utierkami.
Vrstvenie a pečenie:
6. Rúru si predhrejte na 190 °C. Pripravte si väčšiu zapekaciu misu alebo hlbší pekáč (cca 30x40 cm).
7. Na dno misy rovnomerne rozložte polovicu pripravených plátkov cukety.
8. Zalejte ich polovicou pripravenej smotanovo-syrovej zálievky.
9. Na zálievku navrstvite zvyšné plátky cukety.
10. Všetko zalejte zvyškom zálievky a povrch pekne uhlaďte.
11. Pekáč vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 30-35 minút, kým nie je povrch krásne zlatistý a zálievka pevná.
12. Po upečení nechajte jedlo aspoň 10 minút odstáť, bude sa lepšie krájať a servírovať.
Poznámky
1. Pre výraznejšiu chuť môžete do zálievky pridať 2-3 prelisované strúčiky cesnaku.2. Namiesto tvrdého syra vyskúšajte kombináciu s nivou alebo iným syrom s modrou plesňou.3. Podávajte ako samostatné hlavné jedlo alebo ako fantastickú prílohu k pečenému mäsu.