Ak máte radi poctivé, husté a krémové polievky, tak tento RECEPT si musíte okamžite uložiť! Je to hotová voňavá BOMBA, ktorá vás prekvapí svojou neuveriteľne bohatou a plnou chuťou. Zabudnite na riedke hubové polievky, táto je vďaka správnemu postupu a množstvu šampiňónov naozaj sýta a krémová. Vôňa masla, restovaných húb a tymianu zaručene priláka k stolu celú rodinu. Je to ideálna polievka na chladnejšie dni, ktorá zahreje a pohladí na duši.
1. Šampiňóny očistíme. Pár najkrajších si odložíme bokom na ozdobu, zvyšok nakrájame na hrubšie plátky. Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno.
2. Vo väčšom hrnci na strednom ohni rozohrejeme 2 PL masla. Pridáme nasekanú cibuľu a restujeme ju dosklovita (asi 5-7 minút).
3. Zvýšime plameň na silnejší, do hrnca pridáme nakrájané šampiňóny a zľahka ich osolíme.
4. Dôležitý krok: Huby opekáme za občasného miešania, kým sa z nich neodparí všetka voda a nezačnú na okrajoch chytať zlatohnedú farbu. Tento krok je kľúčový pre hlbokú hubovú chuť! Trvá to asi 10 minút.
5. K opečeným hubám pridáme nasekaný cesnak a lístočky z tymianu. Restujeme už len asi minútu, kým sa nerozvonia.
Varenie a dokončenie polievky:
6. Hubový základ zaprášime lyžicou hladkej múky a ešte asi minútu miešame, čím vytvoríme zápražku.
7. Všetko zalejeme horúcim vývarom, dôkladne metličkou premiešame, aby sa rozpustila zápražka, a privedieme k varu.
8. Stíšime plameň, prikryjeme pokrievkou a varíme 20 minút.
9. Po 20 minútach polievku odstavíme z ohňa, vyberieme vetvičky tymianu (ak sme ich dali vcelku) a ponorným mixérom ju rozmixujeme na hladký krém.
10. Hrniec vrátime na mierny oheň, do polievky vlejeme smotanu na šľahanie a prehrejeme (už nevaríme). Ochutnáme a finálne dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
11. Kým sa polievka varí, na malej panvici na zvyšnej lyžici masla opečieme dozlatista šampiňóny, ktoré sme si odložili bokom.
1. Namiesto šampiňónov alebo spolu s nimi je v polievke fantastická aj zmes lesných húb, napríklad dubáky alebo kuriatka. Chuť je potom ešte intenzívnejšia.2. Pre slávnostnejšiu verziu niekedy po orestovaní húb a cesnaku všetko podlejem asi 100 ml suchého bieleho vína. Nechám ho úplne odpariť a až potom pridávam múku a vývar.3. Ak sa chcem vyhnúť múke, polievku zahustím tak, že do nej na začiatku varenia pridám jeden menší, na kocky nakrájaný zemiak. Ten sa uvarí a pri mixovaní polievku krásne zahustí.4. Okrem opečených húb je na vrchu polievky výborné aj stratené vajce alebo chrumkavé krutóny, ktoré si opečiem na masle s cesnakom.