Chcete si uvariť polievku, ktorá je nielen neskutočne chutná, ale aj plná vitamínov? Potom si uložte tento RECEPT na tú najlepšiu krémovú zeleninovú polievku! Je to hotová vitamínová bomba, ktorá vás príjemne zasýti a zahreje. Kombinácia brokolice, cukety, mrkvy a ďalšej zeleniny vytvára dokonalú harmóniu chutí, zjemnenú smotanou a syrom. S naším vylepšeným postupom bude navyše krásne zelená a plná sviežej chuti. Je to ideálny ľahký obed alebo zdravá večera pre celú rodinu.
1. Cibuľu nasekáme nadrobno. Mrkvu, stopkový zeler a pór nakrájame na menšie kúsky. Cesnak nasekáme najemno.
2. Vo väčšom hrnci rozohrejeme na strednom plameni olivový olej. Pridáme cibuľu a restujeme ju dosklovita, asi 5 minút.
3. Pridáme mrkvu, zeler a pór. Za občasného miešania restujeme ďalších 5 minút, aby zelenina zmäkla a rozvoňala sa.
4. Nakoniec pridáme cesnak a najemno nastrúhaný zázvor a restujeme už len asi minútu.
Varenie a mixovanie:
5. Brokolicu rozdelíme na ružičky a hlúbik. Hlúbik ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Cuketu tiež nakrájame na kocky.
6. Do hrnca k zeleninovému základu pridáme kocky cukety a len nakrájaný hlúbik z brokolice. Zalejeme horúcim vývarom, pridáme sušenú bazalku, osolíme a okoreníme.
7. Privedieme k varu, potom stíšime plameň a pod pokrievkou varíme asi 15 minút, kým nie je všetka zelenina mäkká.
8. Po 15 minútach do polievky pridáme ružičky brokolice a varíme už len posledných 5-7 minút. Brokolica tak ostane krásne zelená.
9. Polievku odstavíme z ohňa a ponorným mixérom ju rozmixujeme na hladký krém.
10. Hrniec vrátime na mierny oheň. Do horúcej polievky vmiešame smotanu na varenie a tavený syr. Miešame, kým sa syr úplne nerozpustí. Polievku už nevaríme zprudka.
11. Ochutnáme a podľa potreby finálne dochutíme soľou a korením.
Príprava krutónov:
12. Kým sa polievka varí, toastový chlieb nakrájame na malé kocky. V miske ich zmiešame s olivovým olejom, mletou paprikou a sušeným cesnakom.
13. Na suchej panvici ich za stáleho miešania opečieme dozlatista a dochrumkava.
1. Namiesto taveného syra niekedy používam na zjemnenie lyžicu masla, ktorú vmiešam do horúcej polievky až na úplnom konci. Polievka je potom krásne zamatová.2. Ak chcem mať polievku ešte hustejšiu a sýtejšiu, pridám na začiatku k zelenine aj jeden menší, na kocky nakrájaný zemiak.3. Okrem bazalky sa do tejto polievky výborne hodí aj čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka. Tie vmiešam nasekané až do hotovej polievky na tanieri.4. Pre ešte lepšiu chuť niekedy všetku tvrdšiu zeleninu (mrkvu, zeler, brokolicu) najprv upečiem v rúre a až potom ju pridám do hrnca k cibuľke a zalejem vývarom.