Kto hovorí, že chutné a krásne jedlo musí byť drahé? Táto krémová polievka z červenej repy je žiarivým dôkazom opaku. Je to jedlo, ktoré je neuveriteľne láskavé k vašej peňaženke, no na tanieri vyzerá ako z luxusnej reštaurácie. Jej sýta, rubínová farba okamžite upúta pozornosť a prvé ochutnanie vás presvedčí, že ste objavili malý poklad. Zamatovo jemná textúra sa snúbi s prirodzene sladkastou chuťou cvikly, ktorú skvele dopĺňajú zemiaky a prekvapivá, jemne pikantná stopa zázvoru. Je to dokonalá ukážka toho, ako sa z pár bežných surovín dá vykúzliť niečo naozaj výnimočné.
1. Najprv si pripravíme zeleninu. Červenú repu a zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno, cesnak pretlačíme a zázvor ošúpeme a nastrúhame najemno.
2. Vo väčšom hrnci rozohrejeme na strednom plameni olivový olej spolu s maslom. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a za občasného miešania ju opekáme 2-3 minúty, kým nezosklovatie.
3. K cibuľke pridáme bobkové listy a necháme ich krátko rozvoňať. Následne pridáme prelisovaný cesnak a nastrúhaný zázvor a restujeme už len asi 30 sekúnd, len kým sa uvoľní ich aróma. Dávame pozor, aby nezhorkli.
4. Do hrnca teraz vsypeme nakrájanú červenú repu so zemiakmi a všetko zalejeme horúcim zeleninovým vývarom alebo vodou.
Varenie a mixovanie:
5. Polievku privedieme do varu, potom stíšime plameň, hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme približne 20 minút, alebo kým nie sú repa aj zemiaky úplne mäkké.
6. Po uvarení odstavíme polievku z plameňa a vyberieme z nej bobkové listy. Tie už nebudeme potrebovať.
7. Pomocou tyčového mixéra rozmixujeme polievku priamo v hrnci dohladka, až kým nezíska krásnu krémovú konzistenciu.
8. Do rozmixovanej polievky vlejeme smotanu na varenie a dochutíme ju mletou rascou, soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Všetko ešte raz dobre premiešame.
9. Polievku môžeme ešte na chvíľu vrátiť na plameň a prehriať, ale už ju nevaríme. Podávame ju teplú, ozdobenú podľa fantázie.
Poznámky
1. Táto polievka je naozaj výborná aj za studena. V lete si ju niekedy pripravím vopred, dám do chladničky a podávam ju ako osviežujúci ľahký obed.n2. Pre extra zamatovú a jemnú textúru polievku po rozmixovaní ešte občas prepasírujem cez jemné sitko. Zbavím sa tak prípadných drobných vlákien a je naozaj dokonalá.n3. Namiesto smotany na varenie niekedy na záver vmiešam lyžicu hustej kyslej smotany alebo bieleho jogurtu. Polievka tým získa príjemne svieži, kyselkavý nádych.n4. Okrem petržlenovej vňate rada polievku na tanieri ozdobím aj opraženými tekvicovými alebo slnečnicovými semiačkami. Dodajú jej skvelú chrumkavosť.