Koláč s krémom a jablkami vyzerá nádherne a chutí ešte lepšie! Tento recept na krehký koláč s lahodnou jablkovou náplňou a jemným vanilkovým krémom je skutočným nebíčkom v papuľke.
200mlsmotany na šľahanie (min. 33% tuku)dobre vychladenej
Na dokončenie (voliteľné):
Práškový cukor na posypanie
Pokyny
Príprava krehkého cesta:
1. Vajcia (2ks) vyšľahajte s krupicovým cukrom (60g) a vanilkovým cukrom do peny. Postupne zašľahajte olej (50ml).
2. Múku (300g) zmiešajte s kypriacim práškom a citrónovou kôrou. K vaječnej zmesi pridajte sypkú zmes a studené maslo (150g, na kocky). Rýchlo spracujte na cesto.
3. Cesto rozdeľte na 2/3 a 1/3. Menšiu časť zabaľte do fólie, dajte do mrazničky (min. 20-30 min). Väčšiu časť zabaľte, dajte do chladničky (min. 30 min).
Príprava jablkovej náplne a krému:
4. Jablká (2-3ks) ošúpte, nakrájajte. V hrnci rozpustite cukor (2PL) na karamel, pridajte jablká a citrónovú šťavu. Krátko poduste (5-7 min) do polomäkka. Nechajte vychladnúť.
5. Krém: V hrnci rozmiešajte žĺtok (1ks), cukor (3PL), vanilkový cukor/extrakt. Škrob (2,5PL) rozmiešajte v troche mlieka (z 400ml), pridajte k žĺtkom. Prilejte zvyšné mlieko.
6. Za stáleho miešania varte do zhustnutia (1-2 min od varu). Odstavte, povrch prikryte fóliou (priloženou na krém). Nechajte úplne vychladnúť.
Kompletizácia a pečenie koláča:
7. Rúru predhrejte na 180°C. Formu (Ø 24-26 cm) vymažte a vysypte/vysteľte papierom.
8. Väčšiu časť cesta roztlačte/rozvaľkajte na dno a boky formy. Popichajte vidličkou.
9. Smotanu (200ml) vyšľahajte do tuha. Vychladnutý puding prešľahajte, opatrne vmiešajte šľahačku, potom vychladnuté jablká.
10. Krémovo-jablkovú zmes rozotrite na korpus. Cesto z mrazničky nahrubo nastrúhajte na vrch.
11. Pečte pri 180°C cca 35-45 minút do zlatožlta.
Dokončenie:
12. Upečený koláč nechajte vo forme úplne vychladnúť.
13. Pred podávaním môžete posypať práškovým cukrom.
Poznámky
1. Namiesto jabĺk môžem do náplne použiť aj iné sezónne ovocie, napríklad hrušky (tiež krátko podusené), slivky alebo marhule.2. Pre ešte intenzívnejšiu chuť krému môžem do pudingového základu pridať aj trochu rumu alebo vaječného likéru (ak je koláč určený pre dospelých).3. Ak chcem mať strúhanú vrchnú vrstvu cesta extra chrumkavú, môžem ju pred pečením zľahka posypať kryštálovým cukrom.4. Tento koláč je najlepší na druhý deň, keď sa všetky chute pekne prepoja a cesto nasiakne vlhkosťou z krému a jabĺk. Skladujte ho v chladničke v uzavretej nádobe.