Tieto krehké vianočné sušienky, známe ako „Bredele“, sú tradičnou alsaskou pochúťkou. Sú neuveriteľne jednoduché na prípravu a stačí vám na ne pár základných surovín. Ich maslová chuť a jemná textúra z nich robia favorita sviatočného stola. Príprava týchto krehkých vianočných sušienok je blesková.
2PLstudenej vody(1–2 PL, len ak je cesto príliš sypké)
Pokyny
1. Do veľkej misy nasypte múku, cukor, vanilkový extrakt (alebo vanilkový cukor) a štipku soli. Krátko premiešajte.
2. Pridajte zmäknuté maslo nakrájané na kocky. Rukami rýchlo spracujte suroviny na mrveničku.
3. Pridajte jedno celé vajce a pokračujte v miesení.
4. Cesto by sa malo spojiť. Ak je stále príliš sypké a nerozpadá sa, pridajte lyžicu alebo dve studenej vody. Vypracujte hladké cesto.
5. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a vložte ho aspoň na 30 minút do chladničky stuhnúť.
6. Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
7. Vychladené cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 4 mm.
8. Vykrajujte vianočné tvary (hviezdičky, stromčeky) a ukladajte ich na pripravený plech.
9. Pečte vo vyhriatej rúre 10–12 minút.
10. Sušienky pozorne sledujte! Musia zostať svetlé, len okraje majú začať jemne zlatnúť.
11. Po upečení nechajte sušienky vychladnúť na plechu, kde mierne stuhnú.
Poznámky
1. Chladenie cesta: Nevynechávajte chladenie cesta v chladničke. S maslovým cestom sa vám bude potom oveľa lepšie pracovať, nebude sa lepiť a pri vykrajovaní si udrží tvar.2. Neprepečte ich! Kľúčom ku krehkosti je krátke pečenie. Hneď ako okraje začnú chytať farbu, vyberte ich. Na plechu ešte "dôjdu". Ak by zhnedli, boli by tvrdé.Variácia - Čokoládové Bredele: Po vychladnutí namáčajte špičky sušienok do rozpustenej tmavej čokolády.Variácia - S džemom: Dve rovnaké sušienky môžete po upečení spojiť obľúbeným džemom, napríklad ríbezľovým.