Keď sa vonku ochladí a zo záhrad sa šíri vôňa zrelých jabĺk, viem, že prišiel čas na tieto tvarohové rožteky. Sú neuveriteľne krehké vďaka rýchlemu tvarohovému cestu, ktoré vôbec nemusí kysnúť, a plné šťavnatej jablkovej plnky voňajúcej škoricou.
1. Najprv si pripravte plnku, aby stihla vychladnúť. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nastrúhajte nahrubo.
2. Teraz dôležitý krok: Nastrúhané jablká poriadne vyžmýkajte v rukách, aby ste sa zbavili prebytočnej šťavy. Plnka tak nerozmočí cesto.
3. Na panvici rozpustite maslo. Pridajte vyžmýkané jablká, cukor a škoricu. Krátko orestujte (asi 2-3 minúty), kým jablká nezmäknú a chute sa nespoja.
4. Odstavte, prípadne dochuťte citrónovou šťavou a nechajte plnku úplne vychladnúť.
5. Medzitým si pripravte cesto. Rúru predhrejte na 180 °C a plech vysteľte papierom na pečenie.
6. Do misy dajte tvaroh, olej, vajce, cukor, soľ a citrónovú kôru. Všetko spolu metličkou dobre premiešajte.
7. K zmesi preosejte hladkú múku s kypriacim práškom do pečiva. Vareškou alebo rukami rýchlo vypracujte hladké, nelepivé cesto.
Tvarovanie a pečenie:
8. Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti. Jednu časť na pomúčenej doske vyvaľkajte do tvaru kruhu s hrúbkou asi 0,4 cm.
9. Kruh rozrežte radielkom na 8 rovnakých trojuholníkov, ako keby ste krájali pizzu.
10. Na širšiu stranu každého trojuholníka dajte lyžičku vychladnutej jablkovej plnky.
11. Každý trojuholník zrolujte smerom od širšej strany k špičke. Konce môžete jemne zahnúť, aby ste vytvorili tvar rožteka.
12. Rožteky ukladajte na pripravený plech. Postup zopakujte aj s druhou polovicou cesta.
13. V malej miske rozšľahajte žĺtok s lyžicou vody. Touto zmesou potrite všetky rožteky na povrchu.
14. Pečte v predhriatej rúre približne 25–30 minút, alebo kým nie sú krásne zlatohnedé.
15. Hotové rožteky nechajte vychladnúť a pred podávaním ich bohato posypte práškovým cukrom.
Poznámky
1. Nevynechajte žmýkanie jabĺk. Je to naozaj kľúčový krok, ktorý zabráni tomu, aby šťavnatá plnka premočila jemné cesto a rožteky sa pri pečení nerozpadli.2. S cestom pracujte rýchlo. Tvarohové cesto s práškom do pečiva netreba dlho miesiť. Len ho rýchlo spojte, inak by stratilo svoju krehkosť a po upečení by bolo tuhé.Variácie:Namiesto jablkovej plnky môžete použiť hustý slivkový lekvár, makovú alebo orechovú plnku.Pre ešte výraznejšiu chuť pridajte do jablkovej plnky hrsť nasekaných vlašských orechov alebo hrozienok.