Tento recept si robím vždy na jeseň, keď je zeleniny dostatok. Naložená vydrží celú zimu a uľahčí prípravu šalátov aj omáčok. Najradšej mám, keď pohár otvorím k nedeľnému obedu s mäsom.
1. Mrkvu, zeler a petržlen očistite a nakrájajte na malé kocky.
2. Vložte do hrnca, pridajte soľ, cukor, ocot, korenie, nové korenie a bobkový list. Zalejte vodou tak, aby bola zelenina ponorená.
3. Varte približne 15 minút do polomäkka.
4. Horúcu zeleninu rozdeľte do pohárov spolu s nálevom. Utrite hrdlá, uzavrite viečkami.
5. Sterilizujte 20 minút pri 85 °C, potom poháre otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
Poznámky
1. Nakrájajte zeleninu na rovnako veľké kocky – zostane rovnomerne chrumkavá.2. Ak chcete jemnejší nálev, pridajte 1 PL medu namiesto časti cukru.Variácia: Zmes obohaťte o kocky kalerábu pre sviežejšiu chuť.Variácia: Pridajte pár plátkov cesnaku, zelenina získa pikantnejší nádych.