Ak máte chuť na niečo rýchle, slané a neodolateľne chutné, tieto najlepšie mini langoše z kefíru sú presne to, čo potrebujete! Sú hotové doslova za pár minút, pretože cesto nemusí kysnúť, a vďaka kefíru a jedlej sóde sú krásne nadýchané a vláčne.
1zväzokmenší jarnej cibuľky(cca 2-3 ks, najemno nasekanej aj s vňaťou)
čerstvo mletého čierneho koreniapodľa chuti
rastlinného oleja na vyprážanie(podľa potreby)
Pokyny
Príprava cesta na mini langoše:
1. V mise rozšľahajte kefír (200 ml) s mliekom (200 ml), vajcami (2 ks) a 1 PL oleja.
2. V inej miske zmiešajte preosiatu múku (250 g) s jedlou sódou (½ ČL), soľou (1 ČL) a čiernym korením.
3. Sypkú zmes postupne vmiešajte do tekutej zmesi do hladkého cesta (konzistencia hustejšieho lievancového cesta).
4. Nakoniec do cesta zľahka vmiešajte nastrúhaný syr (100 g) a nasekanú jarnú cibuľku.
Vyprážanie mini langošov:
5. Na panvici rozohrejte tenkú vrstvu oleja na strednom plameni.
6. Lyžicou alebo malou naberačkou klaďte na panvicu kôpky cesta a tvarujte menšie placky (mini langoše).
7. Smažte z každej strany cca 2–3 minúty dozlatista.
8. Hotové mini langoše odkladajte na papierové utierky na odsatie prebytočného tuku.
9. Postup opakujte so zvyšným cestom, podľa potreby doplňte olej.
10. Podávajte teplé.
Poznámky
1. Pre ešte zaujímavejšiu chuť môžem do cesta pridať aj iné bylinky alebo koreniny, napríklad nasekanú čerstvú petržlenovú vňať, pažítku, trochu drvenej rasce alebo štipku mletej červenej papriky (sladkej či údenej).2. Namiesto tvrdého syra eidam či gouda môžem experimentovať aj s inými druhmi syra, ktoré sa dobre topia, napríklad čedar, mozzarella (tú však odporúčam dobre osušiť) alebo dokonca strúhaný údený syr pre výraznejšiu arómu.3. Tieto kefírové mini langoše sú výborné samotné, ale skvele chutia aj s rôznymi dipmi. Vyskúšajte napríklad jednoduchý cesnakový dip (kyslá smotana alebo biely jogurt zmiešaný s prelisovaným cesnakom, soľou a bylinkami), tatársku omáčku alebo len s kečupom.4. Ak nemám poruke jarnú cibuľku, môžem použiť aj menšie množstvo klasickej cibule (veľmi najemno nasekanej a prípadne krátko orestovanej dosklovita pred pridaním do cesta) alebo sušenú cibuľu.