Máte chuť na dezert, ktorý je nielen nesmierne lahodný, ale aj prekvapivo jednoduchý na prípravu a zvládnu ho aj začiatočníci v pečení? Táto božská kakaová roláda plnená jemným krémom z ricotty a šľahačky je presne to, čo hľadáte! Je nádherne vláčna, s intenzívnou kakaovou chuťou korpusu, ktorú dokonale dopĺňa ľahký a osviežujúci krém. Ideálna voľba na víkendové popoludnie ku káve, rodinné oslavy, alebo len tak, keď si chcete dopriať kúsok sladkého potešenia.
Chladnutie a tuhnutie (min.) 1 hodinahod.10 minútyminút
Celkový čas 1 hodinahod.52 minútyminút
Kurz Dezert, Koláč/Roláda
Kuchyňa Medzinárodná
Porcie 8rezov
Kalórie 320kcal
Vybavenie
Väčší plytký plech (cca 30x40 cm)
Papier na pečenie
2 Stredne veľké misy (na cesto, na krém)
Elektrický mixér
Stierka
Čistá kuchynská utierka (alebo ďalší papier na pečenie)
Misa (na šľahačku)
Potravinárska fólia (voliteľné)
Ostrý nôž
Zloženie
Na kakaový korpus:
5ksvajec(veľkosť M, izbovej teploty)
100gkrupicového cukru
50mlmlieka(izbovej teploty)
100ghladkej múkypreosiatej
20gkvalitného kakaapreosiateho
Na krém z ricotty a šľahačky:
250gčerstvej Ricotty
50gpráškového cukrupreosiateho
100mlsmotany na šľahanie(minimálne 33% tuku), dobre vychladenej
Na dokončenie (voliteľné):
Práškový cukor na posypanie
Čerstvé lístky mäty na ozdobu
Pokyny
Príprava kakaového korpusu:
1. Rúru predhrejte na 180°C. Plech (cca 30x40 cm) vysteľte papierom na pečenie.
2. V mise vyšľahajte celé vajcia s krupicovým cukrom do hustej, svetlej peny (5-7 min).
3. Preosejte múku s kakaom. Opatrne a po častiach stierkou vmiešajte do vaječnej peny.
4. Jemne vmiešajte mlieko. Miešajte len do spojenia.
5. Cesto rovnomerne rozotrite na pripravený plech. Pečte pri 180°C cca 10-12 minút.
6. Ihneď po upečení preklopte korpus na utierku posypanú práškovým cukrom. Stiahnite papier z pečenia. Ešte horúci korpus pomocou utierky zrolujte a nechajte úplne vychladnúť.
Príprava krému z ricotty a šľahačky:
7. V mise vymiešajte Ricottu s preosiatym práškovým cukrom do hladka.
8. V druhej mise vyšľahajte vychladenú smotanu na šľahanie do tuhej šľahačky.
9. Vyšľahanú šľahačku opatrne stierkou vmiešajte do ricottovej zmesi.
Plnenie a dokončenie rolády:
10. Vychladnutý korpus opatrne rozviňte.
11. Krém rovnomerne natrite na celú plochu korpusu (nechajte malý voľný okraj).
12. Roládu opäť opatrne, ale pevne zrolujte.
13. Zabaľte do papiera na pečenie alebo fólie. Dajte chladiť do chladničky minimálne na 30 minút (ideálne 1-2 hodiny).
Servírovanie:
14. Stuhnutú roládu posypte práškovým cukrom, ozdobte mätou a nakrájajte na plátky.
Poznámky
1. Pre ešte intenzívnejšiu kakaovú chuť korpusu môžem použiť kvalitné tmavé kakao a pridať do cesta aj štipku instantnej kávy.2. Do krému môžem pre sviežosť pridať aj trochu nastrúhanej citrónovej alebo pomarančovej kôry, alebo pár kvapiek vanilkového extraktu.3. Ak chcem roládu ozvláštniť, môžem ju pred zrolovaním okrem krému potrieť aj tenkou vrstvou obľúbeného džemu (napr. malinového alebo ríbezľového).4. Roládu skladujem v chladničke. Najlepšie chutí dobre vychladená, keď sa všetky chute pekne spoja.