Tieto jemné vianočné sušienky bez masla sú prekvapením sviatočného stola. Vďaka oleju a kukuričnému škrobu majú úžasne krehkú textúru, ktorá sa doslova topí na jazyku. Cesto je hotové za 5 minút. Tieto jemné vianočné sušienky bez masla sú mäkké takmer okamžite.
1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný a dolný ohrev). Plech vysteľte papierom na pečenie.
2. Do misy dajte 2 celé vajcia, preosiaty práškový cukor, vanilkový cukor a štipku soli. Metličkou všetko dobre premiešajte.
3. Pridajte 100 g oleja a opäť miešajte, kým sa zmes nespojí do hladkej emulzie.
4. V samostatnej miske zmiešajte 250 g múky, kukuričný škrob a prášok do pečiva.
5. Sypkú zmes postupne (na dvakrát) pridávajte k tekutej a vypracujte hladké cesto.
6. Ak sa cesto stále príliš lepí, pridajte zvyšných 50 g múky. Cesto má byť mäkké, ale tvárne.
7. Z cesta odoberajte malé kúsky (s hmotnosťou asi 20 g) a v rukách vytvarujte guľôčky.
8. Guľôčky ukladajte na pripravený plech s dostatočnými rozostupmi.
9. Dnom pohára alebo vidličkou ich môžete jemne stlačiť na placky.
10. Pečte vo vyhriatej rúre 12–15 minút.
11. POZOR: Sušienky musia zostať svetlé, len okraje môžu začať jemne zlatnúť. Neprepečte ich, inak stvrdnú.
12. Nechajte sušienky úplne vychladnúť na plechu.
13. Vychladnuté sušienky namáčajte vrchnou časťou do rozpustenej čokolády a ihneď posypte nasekanými orechmi alebo kokosom. Nechajte stuhnúť.
Poznámky
1. Neprepečte ich! Toto je najdôležitejší krok. Čas 25 minút (ako býva v niektorých receptoch) je pre tieto sušienky príliš dlhý. Pri 180 °C im stačí 12–15 minút, aby zostali jemné. Musia zostať svetlé.2. Prečo škrob? Kukuričný škrob nahrádza časť múky a zaručuje, že sušienky budú extrémne jemné a krehké. Je to kľúč k textúre "topiacej sa v ústach".Variácia - Linecké: Dve upečené sušienky môžete zlepiť ríbezľovým džemom a len posypať cukrom.Variácia - Citrónové: Pridajte do cesta v kroku 2 lyžičku strúhanej citrónovej kôry pre sviežu vôňu.