Premýšľate, čo dobré a jednoduché upiecť na víkend? Tento jablkový chlebíček je odpoveď! Je neskutočne vláčny, plný šťavnatých jabĺk a jeho príprava je taká rýchla, že ho zvládnete aj počas poobednej kávy. Toto je presne ten koláč, ktorý prevonia celý dom.
1. Rúru si predhrejte na 170 °C. Formu na chlebíček (cca 30x12 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou.
2. Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom do svetlej, nadýchanej peny.
3. Postupne prilejte olej, potom pridajte jogurt a citrónovú šťavu. Všetko krátko prešľahajte.
4. V druhej miske zmiešajte polohrubú múku, kypriaci prášok a štipku soli.
5. Sypkú zmes postupne a zľahka vmiešajte do mokrých surovín, kým nevznikne hladké cesto.
Kompletizácia a pečenie:
6. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na malé kocky (cca 1x1 cm).
7. Kocky jabĺk opatrne vmiešajte stierkou priamo do pripraveného cesta.
8. Cesto nalejte do pripravenej formy a uhlaďte povrch.
9. Vrch chlebíčka rovnomerne posypte lyžicou kryštálového cukru a na niekoľkých miestach položte tenké plátky alebo malé kúsky studeného masla.
10. Pečte v predhriatej rúre približne 45 minút. Pre istotu vyskúšajte test špajdľou – po zapichnutí do stredu musí vyjsť suchá.
11. Upečený chlebíček nechajte asi 10 minút chladnúť vo forme, potom ho opatrne vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Poznámky
1. Pre voňavejší výsledok pridajte do cesta lyžičku mletej škorice.n2. Jablká môžete použiť aj so šupkou, ak je pekná a tenká.n3. Chlebíček je najlepší na druhý deň, keď sa všetky chute dokonale prepoja.nVariácie:nOrechová verzia: Pridajte do cesta hrsť nasekaných vlašských alebo pekanových orechov.nHruškový chlebíček: Namiesto jabĺk použite rovnaké množstvo pevných hrušiek.nČoko-kúsky: Do cesta vmiešajte spolu s jablkami aj 50 g kúskov tmavej čokolády.