Ak hľadáte recept na jednoduchý, rýchly a pritom nesmierne chutný koláč, tento jablkový chlebíček ako od babičky je presne to, čo potrebujete. Jeho prípravu si zamilujete pre nenáročnosť a výsledkom bude úžasne vláčna a voňavá dobrota, ktorá sa doslova rozplýva na jazyku.
1. Rúru predhrejte na 180 °C. Formu na chlebíček (cca 25x10 cm) vymažte olejom a vysypte múkou.
2. Jablká (5-6 ks) ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na menšie kocky alebo plátky.
3. Vo väčšej mise krátko zmiešajte olej (70 ml), cukor (140 g) a vajce (1 ks).
4. V menšej miske zmiešajte preosiatu múku (130 g) s kypriacim práškom (1 ČL).
5. Múčnu zmes postupne vmiešajte do vaječno-olejovej zmesi do hladkého cesta.
6. Nakoniec zľahka vmiešajte nakrájané jablká.
Pečenie jablkového chlebíčka:
7. Cesto s jablkami rovnomerne rozprestrite do pripravenej formy.
8. Pečte pri 180 °C približne 40–45 minút. Upečenosť otestujte špajdľou. Ak povrch príliš tmavne, prikryte alobalom.
Dokončenie a podávanie:
9. Upečený chlebíček nechajte cca 10-15 minút chladnúť vo forme, potom ho vyklopte na mriežku.
10. Nechajte úplne vychladnúť. Pred podávaním môžete posypať práškovým cukrom. Krájajte na plátky.
Poznámky
1. Pre ešte zaujímavejšiu chuť môžem do cesta pridať aj štipku mletej škorice, kardamómu alebo najemno nastrúhanú citrónovú kôru z BIO citróna. Tieto koreniny sa k jablkám výborne hodia.2. Ak mám rád v koláčoch orechy alebo hrozienka, môžem do cesta spolu s jablkami pridať aj za hrsť nahrubo nasekaných vlašských orechov, lieskovcov alebo vopred namočených hrozienok.3. Tento jablkový chlebíček chutí výborne samotný, ale pre ešte lahodnejší zážitok ho môžem podávať s kopčekom kyslej smotany, bieleho jogurtu, vanilkovej zmrzliny alebo preliaty trochou javorového sirupu.4. Chlebíček skladujem pri izbovej teplote, dobre zabalený v potravinárskej fólii alebo v uzavretej nádobe, aby nevyschol. Vďaka oleju a jablkám zostane vláčny aj niekoľko dní.