Základný recept na vynikajúci domáci biely chlieb z čerstvého droždia. Podrobný návod na prípravu cesta, kysnutie a pečenie s parou pre dokonalú chrumkavú kôrku a mäkkú striedku. Recept na 2 bochníky.
1000ghladkej múkyideálne T650 alebo chlebovej, + na podsypanie
650mlvlažnej vodycca (cca 35-40°C) + na potretie
1kockačerstvého droždia(42 g)
15-20gsolicca 3-4 zarovnané ČL
1čajová lyžičkakryštálového cukru
Pokyny
Príprava kvásku a cesta:
1. V cca 100 ml vlažnej vody rozmiešajte rozdrobené droždie a cukor. Nechajte 10-15 minút vzísť kvások (vytvorí sa pena).2. Do misy dajte múku a soľ, premiešajte.3. Pridajte zvyšnú vlažnú vodu (cca 550 ml) a kvások.4. Mieste v robote (hák, 8-10 min) alebo ručne (10-15 min), kým nie je cesto hladké, pružné a nelepí sa.
Prvé kysnutie:
5. Cesto preložte, vytvarujte guľu.6. Vložte do čistej misy (vymastenej/vysypanej múkou), povrch poprášte múkou/potrite olejom.7. Prikryte utierkou/fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť cca 60 minút (zdvojnásobenie objemu).
Tvarovanie a druhé kysnutie:
8. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku, zľahka roztlačte (odvzdušnite).9. Niekoľkokrát preložte a rozdeľte na 2 rovnaké diely.10. Z každého dielu vytvarujte bochník (okraje podsunúť pod bochník).11. Preložte na plech vystlaný papierom na pečenie spojom nadol.12. Prikryte utierkou a nechajte kysnúť 30-45 minút (takmer zdvojnásobenie objemu, pružné na dotyk).
Pečenie:
13. Rúru predhrejte na 240°C (horný/dolný ohrev) spolu s plechom/kameňom na pečenie a nádobou na paru na dne rúry.14. Vykysnuté bochníky potrite vodou a narežte ostrým nožom/žiletkou.15. Opatrne vložte do rúry. Do nádoby na dne nalejte 100-150 ml horúcej vody (pozor na paru!). Zatvorte rúru. Pečte pri 240°C prvých 10-15 minút.16. Po 10-15 minútach pootvorte rúru (uniknutie pary), vyberte nádobu s vodou. Znížte teplotu na 190-200°C a dopekajte ďalších 20-30 minút.17. Kontrola: Chlieb má zlatohnedú kôrku, na poklepanie zospodu znie duto (vnútorná teplota 95-98°C).
Chladnutie:
18. Upečený chlieb ihneď preložte na mriežku. Môžete potrieť vodou.19. Nechajte na mriežke úplne vychladnúť (min. 1-2 hodiny) pred krájaním.
Poznámky
1. Kvalita múky je dôležitá. Pre lepší výsledok skúste použiť chlebovú múku (typ T650 alebo vyšší) alebo kombináciu hladkej a polohrubej. Experimentujte, ktorá vám najviac vyhovuje.2. Do cesta môžete pridať rôzne semienka (ľanové, slnečnicové, tekvicové, sezamové), rascu, alebo dokonca sušené bylinky, opraženú cibuľku, olivy či sušené paradajky pre zaujímavejšiu chuť. Pridávajte ich ku koncu miesenia.3. Teplota vody na kvások by nemala byť príliš horúca (nad 45°C), aby nezabila droždie, ani príliš studená, aby sa kvások pekne aktivoval. Vlažná je ideálna.4. Ak nemáte kuchynský robot, poctivé ručné miesenie je rovnako dobré, len si vyžaduje viac času a energie. Nevzdávajte to, kým cesto nie je naozaj hladké a elastické!