Sú dni, keď ma prepadne chuť na sladké, ale nechcem siahať po ťažkých maslových zákuskoch. Vtedy prichádza na rad tento môj obľúbený mrkvový koláč. Je úžasne vláčny vďaka jogurtu a mrkve, príjemne sladký a navyše bez kvapky oleja. A najlepší dôkaz, že je skvelý? Milujú ho aj moje deti.
1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Okrúhlu tortovú formu (s priemerom ideálne 24 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou alebo krupicou.
2. Príprava základu. Vo väčšej mise zmiešajte krupicu s bielym jogurtom alebo kefírom. Dobre premiešajte a nechajte zmes postáť aspoň 15 minút. Krupica za ten čas krásne napučí a zmäkne.
3. Medzitým si očistite mrkvu a nastrúhajte ju na najjemnejšom strúhadle.
4. Nastrúhanú mrkvu vmiešajte do jogurtovej zmesi.
5. Príprava cesta. V samostatnej miske vyšľahajte metličkou alebo mixérom celé vajcia so štipkou soli, kryštálovým a vanilkovým cukrom do svetlej, nadýchanej peny.
6. Vaječnú penu zľahka vmiešajte do mrkvovo-jogurtového základu.
7. Nakoniec do zmesi vmiešajte kypriaci prášok a nastrúhanú pomarančovú alebo citrónovú kôru.
8. Hotové cesto vylejte do pripravenej formy a povrch uhlaďte stierkou.
9. Pečenie. Koláč pečte vo vyhriatej rúre 30–35 minút. Či je hotový, otestujte drevenou špajdľou – po zapichnutí do stredu cesta musí vyjsť suchá, bez nalepeného cesta.
10. Upečený koláč nechajte asi 15 minút chladnúť vo forme, až potom ho opatrne preklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Poznámky
1. Prečo nechať krupicu napučať? Tento krok je naozaj kľúčový. Keď necháte krupicu postáť v jogurte, nasaje do seba všetku vlhkosť a zmäkne. Koláč tak nebude po upečení suchý a zrnitý, ale naopak krásne jemný a vláčny.2. Ako koláč vylepšiť? Ak chcete koláč ešte zaujímavejší a chrumkavejší, pridajte do cesta hrsť nasekaných vlašských orechov alebo slnečnicových semienok. Skvele sa doň hodí aj lyžička mletej škorice.