Jednoduchý a rýchly koláč z ovsených vločiek s ovocím
Tento jednoduchý koláč z ovsených vločiek je môj obľúbený recept, keď chcem niečo sladké, zdravšie a hlavne hotové za chvíľku. Je fantasticky vláčny a plný ovocia.
1. Najprv si predhrejte rúru na 180 °C. Okrúhlu tortovú formu (s priemerom cca 24 cm) vymažte maslom a vysypte múkou.
2. Do misky nasypte jemné ovsené vločky a zalejte ich mliekom. Premiešajte a nechajte ich aspoň 15 minút napučiavať.
3. Vo väčšej mise metličkou vyšľahajte celé vajcia s cukrom a medom do svetlej peny.
4. Pridajte olej, štipku soli a škoricu a krátko premiešajte.
5. Do zmesi pridajte napučané ovsené vločky s mliekom.
6. Nakoniec zľahka vmiešajte preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom.
7. Ak používate, vmiešajte do cesta aj 50 g nadrobno nakrájaného kandizovaného alebo iného ovocia.
8. Cesto vylejte do pripravenej formy a rovnomerne ho rozotrite.
9. Ak chcete, na vrch poukladajte na tenké plátky nakrájané jablko a kúsky studeného masla.
10. Pečte v predhriatej rúre približne 30 – 40 minút. Otestujte špajdľou, či je koláč upečený.
11. Po upečení nechajte koláč asi 10 minút chladnúť vo forme, potom ho vyberte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
12. Pred podávaním ho môžete posypať práškovým cukrom.
Poznámky
1. Prečo nechať vločky napučať? Je to dôležitý krok pre vláčnu textúru. Jemné ovsené vločky pekne nasajú mlieko, zmäknú a koláč nebude po upečení suchý a drobivý. Doprajte im aspoň 15 minút.2. Vylepšite si chuť: Cesto je samo o sebe jednoduché, preto mu veľmi pomôže pridanie korenín. Štipka škorice a vanilka sa k jablkám a ovseným vločkám hodia úplne dokonale.3. Použite akékoľvek ovocie: Tento recept je skvelý na spotrebovanie toho, čo máte doma. Kandizované čerešne môžete nahradiť čerstvými alebo mrazenými ríbezľami, čučoriedkami alebo na kocky nakrájaným jablkom.