Jednoduché zeleninové rizoto s paprikou a paradajkami
Hľadáte inšpiráciu na ľahký, čerstvý a farebný obed, ktorý vás dokonale zasýti, no nezaťaží? Toto fantastické zeleninové rizoto je stelesnením leta na tanieri! Je plné sladkej papriky, šťavnatých paradajok a ďalšej chrumkavej zeleniny, ktorá spolu s voňavou jazmínovou ryžou vytvára dokonalú harmóniu chutí. Vďaka svojej jednoduchosti a rýchlosti je ideálnou voľbou na obed počas rušného pracovného týždňa alebo na ľahkú večeru. Pripravte si zdravé a výživné jedlo, ktoré prinesie tie najlepšie chute letnej záhrady priamo na váš stôl.
kúsok pálivej papričky alebo štipka čili(voliteľné)
2-3PLkonzervovanej kukurice(voliteľné)
2-3PLkonzervovaného hrášku(voliteľné)
Pokyny
Príprava zeleninového základu:
1. Najprv si pripravíme ryžu. Dôkladne ju prepláchneme pod studenou tečúcou vodou, kým voda nezostane takmer číra. Necháme ju v sitku odkvapkať.
2. Zeleninu si očistíme. Cibuľu nasekáme nadrobno, papriku zbavíme jadierok a nakrájame na malé kocky. Paradajky zbavíme šupky a takisto ich nakrájame na kocky.
3. Tip: Paradajky sa vám budú lúpať ľahšie, ak na ich spodnej strane narežete krížik, na minútu ich ponoríte do vriacej vody a následne schladíte v studenej. Šupka pôjde dole takmer sama.
4. V stredne veľkom hrnci alebo hlbšej panvici rozohrejeme na strednom plameni olej. Pridáme cibuľu a restujeme ju dozlatista, približne 2-3 minúty.
5. K cibuli pridáme nakrájanú papriku (a prípadne aj pálivú papričku) a za občasného miešania restujeme ďalšie 3-4 minúty, kým paprika nezačne mäknúť.
6. Vmiešame nakrájané paradajky a pol lyžičky cukru, ktorý pomôže vyvážiť ich kyslosť. Varíme asi 2 minúty, kým sa paradajky nezačnú rozpadávať a nevytvoria hustejší základ.
Varenie rizota a dokončenie:
7. Do zeleninového základu vsypeme odkvapkanú ryžu. Za stáleho miešania ju asi 1-2 minúty restujeme, aby sa obalila v oleji a uvoľnila svoju arómu.
8. Ryžu zalejeme horúcou vodou alebo vývarom. Ochutíme soľou, čiernym korením a privedieme do varu.
9. Hneď ako zmes začne vrieť, zmiernime plameň na minimum, hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme pomaly variť presne 15 minút.
10. Po 15 minútach hrniec odstavíme z ohňa. Dôležité: Vôbec neodkrývame ani nemiešame! Necháme rizoto pod pokrievkou odpočívať ďalších 5-10 minút. Ryža vstrebe všetku zvyšnú paru a bude dokonale mäkká a sypká.
11. Ak používame konzervovanú zeleninu, pridáme ju k ryži tesne pred odstavením z ohňa alebo ju vmiešame až po finálnom odpočinku.
12. Pred podávaním rizoto zľahka prekypríme vidličkou a podľa potreby dochutíme.
Poznámky
1. Pre bohatšiu a plnšiu chuť vždy používam namiesto horúcej vody kvalitný zeleninový vývar. Rozdiel je naozaj cítiť.2. Rada do tohto rizota pridávam aj inú zeleninu, ktorú mám práve v chladničke. Skvele sa hodí napríklad nastrúhaná mrkva, cuketa nakrájaná na kocky alebo pár čerstvých šampiňónov.3. Ak chcem z tohto jedla urobiť sýtejší obed, niekedy do základu pridám na kocky nakrájané kuracie prsia a orestujem ich spolu s cibuľou hneď na začiatku.4. Na záver rizoto vždy posypem čerstvými bylinkami. Najradšej mám nasekanú petržlenovú vňať alebo čerstvú bazalku, ktorá mu dodá úžasnú sviežosť.