Hľadáte recept na jednoduché a rýchle ovsené sušienky s ovocím? Tento zvládnete bez problémov. Vďaka ovseným vločkám sú nielen chutné, ale aj plné vlákniny. Milujem ich ako rýchlu desiatu, ktorá dodá energiu a zaženie chuť na sladké. Vyskúšajte tieto overené sušienky!
50gsušeného ovocia alebo orechov(nasekaných nahrubo)
40gkryštálového cukru
1ksvajce
1lyžičkavanilkového cukru
0.5lyžičkykypriaceho prášku do pečiva
0.25lyžičkyjedlej sódy
1štipkasoli
Pokyny
Príprava cesta:
1. Rúru si predhrejte na 180 °C a plech vysteľte papierom na pečenie.
2. V miske vyšľahajte zmäknuté maslo s kryštálovým a vanilkovým cukrom do bledej peny, trvá to asi 3-4 minúty.
3. Potom do zmesi pridajte vajíčko a krátko prešľahajte, kým sa všetko nespojí do hladkej hmoty.
Kompletizácia a pečenie:
4. V druhej miske zmiešajte preosiatu múku, kypriaci prášok, jedlú sódu a štipku soli.
5. Sypkú zmes následne primiešajte k ovseným vločkám a všetko spolu zapracujte do maslovej zmesi.
6. Nakoniec už len zľahka vmiešajte nasekané sušené ovocie alebo orechy.
7. Z cesta tvarujte malé guličky, ukladajte ich na plech v dostatočných rozostupoch a dlaňou alebo lyžičkou ich jemne sploštite.
8. Pečte v predhriatej rúre približne 12–15 minút dozlatista. Hotové sušienky nechajte vychladnúť na mriežke.
Poznámky
1. Pre extra vanilkovú chuť pridajte pár kvapiek vanilkového extraktu.2. Zužitkujte zvyšky! Použite akékoľvek sušené ovocie či orechy, ktoré máte doma.3. Chcete ich chrumkavejšie? Pridajte do cesta lyžicu nasekaných mandlí.Variácie:Vegan verzia: Maslo nahraďte rastlinným a vajce ľanovým vajíčkom (1 PL mletých semiačok + 3 PL vody).Čokoládový twist: Pridajte do cesta 30 g nasekaných kúskov horkej čokolády.Bezlepková alternatíva: Použite certifikované bezlepkové vločky a bezlepkovú múčnu zmes.