Jednoduchá jahodová zmrzlina zo Salka (len 2 suroviny)
Snívate o dokonale krémovej a osviežujúcej jahodovej zmrzline, na ktorej prípravu potrebujete minimum času a len dve základné ingrediencie? Potom je tento recept na jahodovú zmrzlinu zo Salka presne pre vás! Je neuveriteľne jednoduchá, hotová za pár minút (plus čas na mrazenie) a jej jemná, sladká chuť s intenzívnym nádychom jahôd si vás okamžite získa. Zabudnite na zložité postupy, táto domáca zmrzlina je dôkazom, že aj s málom sa dá vykúzliť veľa!
Mrazuvzdorná nádoba s vekom (objem cca 1,5-2 litre) alebo formičky na nanuky
Stierka alebo vareška
Lyžica na zmrzlinu (na servírovanie)
Zloženie
Základné suroviny (len 2!):
1000gmrazených jahôd
1plechovkasladeného kondenzovaného mlieka (Salka)(obvykle s hmotnosťou okolo 397 g)
Na dokončenie (voliteľné, pre ešte krajšie servírovanie):
čerstvé jahody(na ozdobu)
lístky čerstvej mäty(na ozdobu)
šľahačka(na servírovanie)
Pokyny
Príprava zmrzlinovej zmesi:
1. Mrazené jahody (1000 g) vyberieme z mrazničky. Ak sú príliš veľké alebo veľmi tvrdé a zlepené, môžeme ich nechať pri izbovej teplote približne 5-10 minút mierne povoliť. Mali by však zostať stále dobre zmrazené, aby pomohli vytvoriť správnu konzistenciu zmrzliny ihneď po rozmixovaní. Tip: Ak používate čerstvé jahody, je nevyhnutné ich najprv dôkladne umyť, očistiť od zelených častí, prípadne nakrájať na menšie kúsky a následne ich vložiť aspoň na 1-2 hodiny (alebo kým nie sú úplne tvrdé) do mrazničky.
2. Pripravené mrazené jahody vložíme do nádoby výkonného mixéra alebo food processora, ktorý zvládne spracovať mrazené ovocie.
3. K mrazeným jahodám prilejeme celý obsah plechovky sladeného kondenzovaného mlieka (Salka).
4. Zmes začneme mixovať. Spočiatku to môže ísť trochu ťažšie, preto je dobré mixovať pulzne alebo začať na nižších otáčkach, kým sa jahody nezačnú drviť a spájať s mliekom. Po približne 1 minúte mixovania odporúčame zmes vareškou alebo stierkou premiešať (odlepiť od stien nádoby mixéra, ak je to potrebné) a potom pokračovať v mixovaní ďalej, už na vyšších otáčkach.
5. Celkovo mixujeme približne ďalšie 3–4 minúty, alebo dovtedy, kým nevznikne úplne hladká, krémová a homogénna zmrzlinová zmes. Výsledná konzistencia by mala pripomínať hustý milkshake alebo jemnú zmrzlinu pripravenú na okamžitú konzumáciu (ak máte veľmi výkonný mixér a dobre zmrazené jahody). Ak by bola zmes pre váš mixér príliš hustá, môžete pridať jednu až dve polievkové lyžice studenej vody alebo mlieka na zriedenie, ale pridávajte ich opatrne, aby zmrzlina nebola príliš riedka a vodnatá.
Plnenie formy a mrazenie:
6. Hotovú, čerstvo rozmixovanú jahodovú zmes ihneď prelejeme do vhodnej mrazuvzdornej nádoby. Môže to byť napríklad plastová alebo kovová vanička od zmrzliny, forma na biskupský chlebíček (s objemom približne 1,5 až 2 litre), alebo ak chcete pripraviť nanuky, môžete zmes rozdeliť do jednotlivých formičiek na nanuky.
7. Povrch zmrzliny v nádobe môžeme zľahka uhladiť stierkou. Nádobu dôkladne uzavrieme (originálnym viečkom alebo potravinárskou fóliou, ktorú pritlačíme priamo na povrch zmrzliny, aby sa zabránilo tvorbe ľadových kryštálikov) a vložíme ju do mrazničky.
8. Zmrzlinu necháme v mrazničke dôkladne stuhnúť. Tento proces trvá minimálne 4–5 hodín. Najlepšie výsledky však dosiahneme, ak ju tam necháme cez noc, aby dosiahla ideálnu konzistenciu a pevnosť.
Servírovanie:
9. Pred samotným podávaním je dôležité vybrať nádobu so zmrzlinou z mrazničky a nechať ju pri izbovej teplote približne 15–20 minút mierne povoliť. Vďaka tomu sa bude dať oveľa ľahšie naberať a jej chuť aj textúra budú príjemnejšie a krémovejšie.
10. Pomocou lyžice na zmrzlinu (ktorú môžeme pred každým nabratím krátko namočiť do horúcej vody a osušiť pre ľahšie tvarovanie kopčekov) alebo klasickej polievkovej lyžice tvarujeme pekné kopčeky a servírujeme ich do misiek, pohárov alebo chrumkavých kornútkov.
11. Zmrzlinu môžeme podľa chuti a vlastnej fantázie dozdobiť čerstvými jahodami, lístkami sviežej mäty, prípadne malým kopčekom šľahačky pre ešte jemnejšiu a luxusnejšiu chuťový zážitok.
Poznámky
1. Pre ešte krémovejšiu a bohatšiu konzistenciu zmrzliny niekedy pridávam do mixéra spolu s jahodami a Salkom aj 2 až 3 polievkové lyžice hustej smotany na šľahanie (s obsahom tuku aspoň 33 %). Zmrzlina je potom ešte zamatovejšia.2. Ak chcem chuť zmrzliny trochu ozvláštniť a dodať jej ďalší rozmer, môžem do zmesi pred finálnym mixovaním pridať aj štipku vanilkového extraktu, pár kvapiek čerstvej limetkovej alebo citrónovej šťavy pre sviežejší nádych, alebo dokonca malé množstvo strúhanej tmavej čokolády.3. Namiesto jahôd som už úspešne vyskúšala použiť aj iné druhy mrazeného ovocia. Výborne chutí napríklad malinová, čučoriedková alebo mangová verzia, prípadne zmes lesného ovocia. Pomer so Salkom zostáva približne rovnaký, prípadne ho môžete mierne upraviť podľa sladkosti použitého ovocia.4. Ak nemám k dispozícii dostatočne výkonný mixér, ktorý by si poradil s celými veľkými kusmi mrazených jahôd, odporúčam nechať jahody pred mixovaním povoliť o niečo dlhšie (približne 15-20 minút pri izbovej teplote), alebo ich ešte pred samotným zmrazením nasekať na menšie kúsky.