Ak patríte k milovníkom jahodových zákuskov, vaše hľadanie dokonalého receptu sa práve skončilo. Tieto piškótové rezy sú stelesnením dokonalej harmónie chutí a textúr. Predstavte si tri vrstvy čistého blaha: základ tvorí neskutočne vláčny a jemný kokosový korpus, ktorý sa doslova rozplýva na jazyku. Na ňom leží žiarivá vrstva z poctivých jahôd, ktorá chutí ako koncentrované leto. A to všetko korunuje obláčik ľahučkého smotanového krému, ktorý celý dezert nádherne zjemní. Sladkosť a sviežosť sú tu v dokonalej rovnováhe, vďaka čomu je tento koláč hitom každej oslavy či víkendového posedenia.
Tuhnutie v chladničke 4 hodinyhodiny30 minútyminút
Celkový čas 5 hodinyhodiny25 minútyminút
Kurz Dezert
Kuchyňa Medzinárodná
Porcie 15rezov
Kalórie 320kcal
Vybavenie
Plech s vyššími okrajmi (cca 20x30 cm)
Ručný šľahač
Cukrárske vrecko
Zloženie
Na kokosový korpus:
2ksvajec
1štipkasoli
100gkryštálového cukru
70mlrastlinného oleja
50mlmlieka
80ghladkej múky(preosiatej)
1ČLkypriaceho prášku do pečiva
40gstrúhaného kokosu
Na jahodovú plnku:
600gčerstvých alebo mrazených jahôd
100gkryštálového cukru
100mlvody
20gkukuričného škrobu
50mlstudenej vody(na rozmiešanie škrobu)
9gpráškovej želatíny
60mlstudenej vody(na napučanie želatíny)
Na jemný smotanový krém:
300gsmotanového syra(typu Philadelphia alebo mascarpone, izbovej teploty)
50gpráškového cukru
200mlsmotany na šľahanie(33%, dobre vychladenej)
Na ozdobenie:
100gbielej čokolády
Pokyny
Príprava korpusu:
1. Menší plech s vyššími okrajmi (ideálne s rozmermi cca 20x30 cm) vystelieme papierom na pečenie. Rúru si predhrejeme na 180 °C.
2. V mise vyšľaháme celé vajcia so štipkou soli a kryštálovým cukrom do bledej a nadýchanej peny. Malo by to trvať aspoň 5 minút.
3. Za stáleho šľahania na nižších otáčkach pomaly prilievame olej a následne mlieko.
4. V inej miske zmiešame preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom a strúhaným kokosom. Túto suchú zmes po častiach a jemne vmiešame do vaječného základu.
5. Cesto vylejeme na pripravený plech, rovnomerne rozotrieme a pečieme v predhriatej rúre 25 minút. Upečený korpus necháme na plechu úplne vychladnúť.
Príprava jahodovej plnky (správny postup):
6. Želatínu nasypeme do malej misky a zalejeme ju 60 ml studenej vody. Premiešame a necháme aspoň 10 minút napučať.
7. Jahody (čerstvé nakrájané na kúsky, mrazené vcelku) vložíme do hrnca, pridáme cukor a 100 ml vody. Na strednom ohni privedieme k varu a za občasného miešania povaríme asi 5 minút, kým jahody nezmäknú.
8. V malej miske si rozmiešame kukuričný škrob s 50 ml studenej vody do hladka. Túto zmes za stáleho miešania vlejeme do vriacich jahôd a povaríme ešte 1 minútu, kým zmes viditeľne nezhustne.
9. DÔLEŽITÝ KROK: Hrniec s horúcou jahodovou zmesou odstavíme z ohňa a necháme ju asi 5 minút chladnúť. Nesmie byť vriaca!
10. Do horúcej, ale už nie vriacej zmesi vmiešame napučanú želatínu. Miešame, kým sa úplne nerozpustí. Plnku necháme za občasného miešania chladnúť, kým nebude vlažná (ale stále tekutá).
Príprava krému a kompletizácia:
11. Vychladnutý korpus vyberieme z plechu, stiahneme papier na pečenie a vrátime ho naspäť na čistý plech (alebo použijeme nastaviteľný rám). Boky môžeme vystlať cukrárskou fóliou pre dokonale čisté okraje.
12. Na korpus rovnomerne nalejeme vlažnú jahodovú plnku. Plech vložíme na 30-60 minút do chladničky, aby plnka začala tuhnúť.
13. Medzitým si pripravíme krém. V mise vyšľaháme smotanový syr izbovej teploty s práškovým cukrom.
14. Postupne prilievame dobre vychladenú smotanu na šľahanie a všetko spolu šľaháme dotuha, kým nevznikne pevný a hladký krém.
15. Krémom naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a nanesieme ho na stuhnutú jahodovú vrstvu (môžeme ho aj jednoducho natrieť).
16. Hotový dezert vložíme na ďalšie minimálne 4 hodiny (ideálne cez noc) do chladničky, aby všetky vrstvy dokonale stuhli.
17. Pred podávaním vrch ozdobíme nahrubo nastrúhanou bielou čokoládou a nakrájame na úhľadné rezy.
Poznámky
1. Pre dokonalý slávnostný vzhľad rada zdobím každý kúsok rezu nielen strúhanou čokoládou, ale aj polovicou čerstvej jahody a lístkom mäty.2. Tento recept je fantastický aj s iným ovocím. Vyskúšala som ho s malinami alebo zmesou lesného ovocia a výsledok bol vždy úžasný. Pomer surovín zostáva rovnaký.3. Dezert je ideálne pripraviť deň vopred. Všetky chute sa v chladničke krásne prepoja a na druhý deň sa oveľa ľahšie krája na úhľadné rezy.4. Ak chcem čokoládovú verziu, v korpuse nahradím 20 g múky kvalitným kakaom. Kombinácia čokolády, kokosu a jahôd je božská.