Jablkový koláč so sušienkovým základom, orechmi a škoricou
Túžite po dezerte, ktorému jednoducho neodoláte? Tento fantastický jablkový koláč na plech je presne taký! Spája v sebe chrumkavý sušienkový základ, šťavnaté plátky jabĺk, voňavú škoricu a štedrú dávku vlašských orechov. Je prekvapivo jednoduchý na prípravu, zvládnete ho za chvíľu a výsledok je dokonale vláčny, nadýchaný a plný lahodných chutí. Tento RECEPT sa stane vaším jesenným favoritom, ktorý si zamiluje celá rodina. Pripravte sa na sladké pokušenie!
1. Pripravíme si formu na pečenie alebo menší plech s rozmermi približne 20x30 cm (alebo štvorcovú formu cca 22x22 cm). Formu zľahka vymažeme maslom alebo olejom.
2. Dno pripravenej formy rovnomerne vyložíme sušienkami tak, aby pokryli celú plochu. Ak treba, sušienky môžeme nalámať, aby sa zmestili.
3. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na tenké plátky alebo menšie kúsky.
4. Nakrájané jablká rovnomerne rozložíme na vrstvu sušienok vo forme. Posypeme ich 1 ČL mletej škorice a následne štedrou vrstvou nahrubo nasekaných vlašských orechov (250 g).
Príprava cesta a kompletizácia:
5. Vo väčšej mise vyšľaháme celé 3 vajcia s 215 g cukru pomocou elektrického šľahača do svetlej a nadýchanej peny. Šľaháme aspoň 3-5 minút, kým zmes neznásobí svoj objem.
6. Do vaječnej peny potom zľahka vareškou alebo stierkou (už nie šľahačom, aby sme zachovali nadýchanosť) postupne primiešame preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva. Miešame len krátko a opatrne, kým sa všetky suché ingrediencie nespoja s tekutými do hladkého cesta.
7. Pripravené cesto rovnomerne nalejeme na vrstvu jabĺk a orechov vo forme. Stierkou cesto jemne zarovnáme dohladka po celej ploche.
Pečenie a dokončenie:
8. Rúru predhrejeme na 170 °C (horný a dolný ohrev).
9. Formu s koláčom vložíme do strednej časti predhriatej rúry a pečieme približne 30 minút. Či je koláč upečený, otestujeme drevenou špajdľou – po zapichnutí do stredu cesta by mala vyjsť suchá. Ak sa cesto ešte lepí, pečieme o pár minút dlhšie.
10. Upečený jablkový koláč vyberieme z rúry a necháme ho vo forme voľne vychladnúť na mriežke. Je dôležité nechať ho dobre vychladnúť, aby sa pri krájaní pekne držal pokope.
11. Pred podávaním môžeme úplne vychladnutý koláč posypať 2 PL práškového cukru. Nakrájame ho na úhľadné kúsky a servírujeme.
Poznámky
1. Namiesto klasických maslových sušienok môžem na základ použiť aj kakaové sušienky pre zaujímavý čokoládový nádych, alebo napríklad podrvené BeBe keksy zmiešané s trochou rozpusteného masla.2. Ak nemám vlašské orechy, výborne sa hodia aj pekanové orechy, lieskovce alebo mandľové lupienky. Pre ešte intenzívnejšiu chuť môžem do cesta pridať aj štipku mletého kardamómu alebo muškátového orieška.3. Namiesto jabĺk môžem vyskúšať aj iné ovocie, napríklad hrušky, slivky alebo marhule. Dôležité je, aby ovocie nebolo príliš vodnaté.4. Pre zmenu môžem na vychladnutý koláč namiesto práškového cukru pripraviť jednoduchú citrónovú polevu (práškový cukor vymiešaný s pár kvapkami citrónovej šťavy) alebo ho potrieť tenkou vrstvou marhuľového džemu.