2plátychladeného lístkového cestakaždý cca 275g, rozvaľkaný
1ksvaječný žĺtokna potretie
1-2lyžicemliekana potretie
4polievkové lyžicenahrubo nasekaných lieskových orechovcca, na posypanie
Práškový cukorna posypanie (voliteľné)
Pokyny
Príprava vanilkového krému:
1. V hrnci zohrejte 200 ml mlieka s vanilkovým cukrom/extraktom.
2. Vo zvyšných 100 ml mlieka rozmiešajte 2 PL cukru, žĺtok a škrob.
3. Do vriaceho mlieka vlejte škrobovú zmes a uvarte hustý krém (1-2 min).
4. Prikryte fóliou (na dotyk) a nechajte úplne vychladnúť.
Príprava jablkovej náplne:
5. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov, nastrúhajte nahrubo/nakrájajte na kocky.
6. Na panvici rozpustite maslo, pridajte jablká, cukor (a škoricu).
7. Poduste domäkka a do čiastočného odparenia šťavy (5-8 min). Nechajte vychladnúť.
Tvarovanie a plnenie rožtekov:
8. Rúru predhrejte na 180-190°C. Plech vysteľte papierom.
9. Každý plát lístkového cesta rozkrájajte na 8 trojuholníkov (spolu 16).
10. Na širšiu stranu každého trojuholníka dajte lyžičku krému a lyžičku jablkovej plnky.
11. Zrolujte od širšej strany k špičke, konce môžete zahnúť.
12. Ukladajte na plech.
Dokončenie a pečenie:
13. Žĺtok rozšľahajte s mliekom. Rožteky potrite.
14. Posypte nasekanými lieskovcami.
15. Pečte cca 20-25 minút dozlatista.
Servírovanie:
16. Teplé môžete posypať práškovým cukrom.
17. Nechajte vychladnúť a podávajte.
Poznámky
1. Namiesto lieskových orechov môžete na posypanie použiť aj mandľové lupienky, nasekané vlašské orechy alebo len kryštálový či škoricový cukor.2. Pre ešte jednoduchšiu verziu môžete použiť len jednu plnku – buď len vanilkový krém, alebo len jablkovú zmes.3. Ak chcete, aby boli rožteky pikantnejšie, pridajte do jablkovej plnky okrem škorice aj štipku mletého zázvoru alebo kardamómu.4. Lístkové cesto počas práce udržiavajte čo najchladnejšie. Ak príliš zmäkne, dajte ho na chvíľu späť do chladničky.