Hľadáte recept na sladké pečivo, ktoré je na povrchu krásne chrumkavé, vo vnútri úžasne šťavnaté a prevonia celý váš domov? Potom sú tieto jablčné osie hniezda s marhuľovým džemom tou pravou voľbou! Sú prekvapivo jednoduché na prípravu a výsledok je zakaždým famózny. Kombinácia sladko-kyslých jabĺk, voňavého marhuľového džemu a jemného kysnutého cesta je jednoducho neodolateľná. Tento recept si zamiluje celá rodina a vy ho budete piecť znova a znova!
2ksstredne veľkých jabĺk(napr. odroda Gala, Golden Delicious, celkovo cca 300-350 g)
0.5ksšťava z citróna
1PLkryštálového cukru
20gmasla
60gmarhuľového džemu
Na kysnuté cesto:
180mlvlažného mlieka(cca 35-40°C)
20gkryštálového cukru
7gsušeného droždia(1 balíček)
1ksvajce(veľkosť M)
40mlsezamového oleja(alebo viď Tip č. 1)
350ghladkej múky(alebo polohrubej), plus trochu na podsypanie
0.5ČLsoli
Na potretie a zdobenie:
1ksvaječný žĺtok(rozmiešaný s 1 PL mlieka - voliteľné)
práškový cukor na posypanie(podľa chuti)
Pokyny
Príprava jablkovej náplne:
1. Jablká umyte, olúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na drobné kocky (cca 1x1 cm).
2. Na panvici na strednom ohni rozpustite maslo (20g). Pridajte nakrájané jablká, pokvapkajte ich citrónovou šťavou, zasypte lyžicou cukru a premiešajte.
3. Za občasného miešania duste jablká približne 5 minút, kým mierne nezmäknú, ale stále si držia tvar.
4. Nakoniec do jablkovej zmesi vmiešajte marhuľový džem. Dobre premiešajte, odstavte z ohňa a nechajte úplne vychladnúť.
Príprava kysnutého cesta:
5. Vo väčšej mise zmiešajte vlažné mlieko, kryštálový cukor (20g) a sušené droždie. Jemne premiešajte, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste postáť asi 5-10 minút, kým sa na povrchu nevytvoria bublinky (droždie sa aktivuje – vznikne tzv. kvások).
6. K aktivovanému droždiu pridajte celé vajce, sezamový olej a všetko spolu dobre premiešajte metličkou.
7. Do druhej misy preosejte hladkú múku (350g) spolu so soľou (1/2 ČL).
8. Sypkú zmes postupne pridávajte k tekutej zmesi a začnite miešať vareškou. Keď sa ingrediencie spoja, cesto preložte na mierne pomúčenú pracovnú dosku.
9. Rukami (alebo v kuchynskom robote s miesiacim hákom) mieste dôkladne aspoň 5-10 minút, kým nevznikne hladké, pružné a nelepivé cesto. Ak by sa cesto príliš lepilo, pridajte trošku múky, ale opatrne, aby nebolo príliš tuhé.
10. Cesto vytvarujte do bochníka, vložte do čistej misy jemne vytretej olejom, prikryte potravinovou fóliou alebo čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 40-60 minút, alebo kým viditeľne nezdvojnásobí svoj objem.
Tvarovanie a pečenie osích hniezd:
11. Rúru predhrejte na 180 °C (teplovzdušnú rúru na 160 °C). Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie.
12. Vykysnuté cesto jemne premiesite na pomúčenej doske (stačí párkrát stlačiť, aby sa zbavilo prebytočného vzduchu). Rozvaľkajte ho na obdĺžnikový plát s hrúbkou približne 0,5 cm.
13. Na rozvaľkané cesto rovnomerne rozotrite úplne vychladnutú jablkovú náplň, pričom nechajte jeden dlhší okraj (asi 2 cm) voľný (aby sa roláda dobre zlepila).
14. Cesto opatrne zrolujte smerom k voľnému okraju do pevnej rolády. Voľný okraj môžete jemne potrieť vodou, aby sa lepšie prilepil.
15. Roládu nakrájajte ostrým nožom na kúsky (slimáky/osie hniezda) so šírkou približne 2-3 cm.
16. Nakrájané slimáky ukladajte reznou stranou nahor na pripravený plech, s dostatočnými rozostupmi medzi sebou, pretože počas pečenia ešte narastú.
17. Ak chcete, môžete povrch slimákov potrieť vaječným žĺtkom rozmiešaným s lyžicou mlieka pre krajšiu farbu a lesk.
18. Pečte v predhriatej rúre približne 20–25 minút, alebo kým nie sú na povrchu krásne zlatohnedé.
19. Upečené jablčné osie hniezda nechajte vychladnúť na mriežke. Pred podávaním ich bohato posypte práškovým cukrom.
Poznámky
1. Sezamový olej v ceste dodáva špecifickú, jemne orieškovú arómu. Ak preferujete neutrálnejšiu chuť, môžete ho bez problémov nahradiť rovnakým množstvom slnečnicového, repkového oleja alebo rozpusteného a vychladnutého masla.2. Do jablkovej náplne môžete pre obmenu pridať aj štipku mletej škorice, vanilkový cukor alebo nasekané vlašské orechy či hrozienka namočené v rume.3. Namiesto marhuľového džemu môžete použiť aj iný obľúbený džem, napríklad ríbezľový, broskyňový alebo jablkový.4. Pre ešte šťavnatejšiu náplň môžete pred pridaním jabĺk na cesto potrieť plát cesta tenkou vrstvou marhuľového džemu.