Máte chuť na niečo exotické, no zároveň jednoduché a zdravé? Pripravte si tieto fantastické indické placky Roti, ktorým dodáva krásnu farbu a jemne sladkastú chuť cvikla! S týmto RECEPTOM sa vám podarí pripraviť mäkké, vláčne placky plné vône orientálnych korenín, ktoré vás v myšlienkach prenesú priamo do Indie. Sú skvelé ako príloha ku kari omáčkam, k rôznym dipom, alebo len tak samotné, potreté maslom. Je to skvelý spôsob, ako si spestriť jedálniček a ochutnať niečo nové.
300ghladkej pšeničnej múky(ideálne celozrnnej "Atta") + na podsypanie
1-2kszelené čili papričky(podľa chuti)
1ČLzázvorovo-cesnakovej pasty(alebo 1 strúčik cesnaku a kúsok zázvoru)
0.5ČLamchoor(sušené mango)
0.5ČLajwain(koptská rasca)
0.5ČLgaram masala
0.5ČLmletej rímskej rasce
2PLrastlinného oleja
1ČLsoli
100mlvlažnej vody(cca, podľa potreby)
1malá hrsťčerstvých lístkov koriandra
rozpustené maslo alebo ghee na potretie
Pokyny
Príprava cesta:
1. Uvarenú a ošúpanú cviklu rozmixujeme v mixéri spolu s čili papričkami (množstvo podľa odvahy), zázvorovo-cesnakovou pastou a trochou vody na hladké pyré.
2. Vo veľkej mise zmiešame múku, soľ a všetky suché koreniny (amchoor, ajwain, garam masala, rímska rasca).
3. Do sypkej zmesi pridáme cviklové pyré, olej a nadrobno nasekané lístky koriandra.
4. Začneme spracovávať cesto a postupne po troškách pridávame vlažnú vodu, až kým nevznikne mäkké, hladké a nelepivé cesto. Dôkladne ho miesime aspoň 5 minút.
5. Hotové cesto potrieme trochou oleja, prikryjeme utierkou a necháme odpočívať aspoň 15-20 minút.
Tvarovanie a opekanie placiek:
6. Odpočinuté cesto rozdelíme na 8 až 10 rovnakých častí a z každej vytvarujeme guličku.
7. Pripravíme si suchú, ťažšiu panvicu (ideálne liatinovú) a rozohrejeme ju na stredne silnom plameni.
8. Každú guličku obalíme v múke a na pomúčenej doske vyvaľkáme na veľmi tenkú okrúhlu placku (roti).
9. Opekanie: Placku položíme na horúcu suchú panvicu. Opekáme asi 30-60 sekúnd, kým sa na nej nezačnú tvoriť bublinky.
10. Placku otočíme a opekáme z druhej strany. Čistou utierkou alebo obracačkou môžeme zľahka stláčať okraje placky, čo jej pomôže nafúknuť sa.
11. Keď je placka prepečená z oboch strán s typickými hnedými škvrnami, je hotová.
12. Dôležitý krok: Každú horúcu, čerstvo upečenú placku ihneď štedro potrieme rozpusteným maslom alebo ghee. Ukladáme ich na seba na tanier, aby ostali mäkké.
13. Podávame ešte teplé ako prílohu k indickým omáčkam alebo s jogurtovým dipom.
Poznámky
1. S cestom pracujem pomerne rýchlo a nenechávam ho zbytočne dlho stáť na vzduchu, aby neobschlo. Ak ho nespracujem hneď, prikryjem ho vlhkou utierkou.2. Ak sa mi placka na panvici nechce nafúknuť, niekedy ju po opečení z oboch strán na pár sekúnd chytím kliešťami a podržím priamo nad plameňom plynového horáka. Vtedy sa nafúkne ako balón.3. Ak nemám čerstvý koriander, radšej ho vynechám. Sušený nemá tú správnu chuť. Namiesto neho môžem pridať trochu nasekanej mäty pre sviežosť.4. Pre jemnejšiu chuť niekedy do cesta pridám aj lyžicu bieleho jogurtu. Placky sú potom ešte o kúsok mäkšie.