Spomínate si na tie úžasné koláče od babičky, ktoré rozvoniavali celým domom a boli také vláčne, že sa rozplývali na jazyku? Tento recept na hrnčekové kakaové rezy s tvarohovou mriežkou vám presne také spomienky pripomenie! Ide o fantastický, pomerne rýchly a nenáročný koláč, ktorý vďaka použitiu hrnčeka ako odmerky zvládne pripraviť naozaj každý. Kombinácia tmavého, mierne horkastého kakaového cesta a sladkej, jemnej vanilkovo-tvarohovej plnky vytvára dokonalú harmóniu chutí. Navyše, mriežka z tvarohu dodáva koláču nielen skvelú chuť, ale aj atraktívny vzhľad.
Tuk na vymazanie a polohrubá múka na vysypanie plechu
Práškový cukor na posypanie(voliteľné)
Pokyny
Príprava tvarohovej plnky:
1. V mise zmiešajte tvaroh, 1 hrnček práškového cukru, 1 balenie vanilkového cukru a 2 balenia pudingového prášku. Dôkladne vyšľahajte do hladka.
2. Ak je krém príliš hustý, pridajte 1-2 PL mlieka (z množstva na cesto) a premiešajte. Odložte bokom.
Príprava kakaového cesta:
3. Rúru predhrejte na 180°C. Plech (cca 30x40 cm) vymažte a vysypte. Oddeľte žĺtky od bielkov (bielky odložte).
4. Zmäknuté maslo vyšľahajte s 1 hrnčekom práškového cukru a 1 balením vanilkového cukru do peny. Postupne zašľahajte žĺtky.
5. Do zmesi preosejte múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom. Prilejte mlieko. Krátko prešľahajte alebo premiešajte len do spojenia surovín (neprešľahať!).
6. Z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Opatrne a po častiach ho stierkou vmiešajte do kakaového cesta.
Kompletizácia a pečenie:
7. Kakaové cesto rovnomerne rozotrite na pripravený plech.
8. Tvarohovú plnku dajte do cukrárskeho vrecka a nastriekajte na cesto vo forme pravidelnej mriežky.
9. Pečte v predhriatej rúre pri 180°C približne 40-45 minút. Otestujte špajdlou upečenosť tmavého cesta.
Dokončenie:
10. Upečený koláč nechajte úplne vychladnúť na plechu (niekoľko hodín).
11. Vychladnutý koláč nakrájajte na rezy a pred podávaním môžete posypať práškovým cukrom.
Poznámky
1. Ak nemám cukrárske vrecko, tvarohovú plnku môžem nanášať aj pomocou dvoch lyžičiek – jednoducho robím malé kôpky v pravidelných rozostupoch po celom povrchu cesta. Nebude to síce dokonalá mriežka, ale chutiť bude rovnako dobre!2. Pre extra chuť môžem do tvarohovej plnky pridať aj trochu nastrúhanej citrónovej kôry z bio citróna alebo pár kvapiek vanilkového extraktu.3. Do kakaového cesta môžem pre obmenu pridať za lyžičku instantnej kávy (rozpustenej v troške horúcej vody alebo mlieka) pre zaujímavejší chuťový profil.4. Koláč je najlepší na druhý alebo tretí deň, keď sa chute úplne spoja. Skladujem ho v chladničke, prikrytý, aby neobschol.