Hľadáte recept, pri ktorom sa zabaví celá rodina a výsledok bude nielen chutiť, ale aj skvele vyzerať? Tieto dvojfarebné sušienky sú presne také. Sú hravé, veselé a ich príprava je taká jednoduchá, že ju zvládnu aj malí pomocníci. Sú krehké a doslova sa rozplývajú na jazyku.
1. Vo väčšej miske metličkou zľahka vyšľahajte vajce s oboma druhmi cukru a štipkou soli.
2. Prišľahajte mlieko a olej.
3. V druhej miske zmiešajte 300 g múky s kypriacim práškom. Túto zmes preosejte do tekutého základu a vareškou alebo rukami vypracujte hladké, polomäkké cesto.
4. Cesto rozdeľte na dve rovnaké polovice. Do jednej polovice zapracujte preosiate kakao. Do druhej, svetlej polovice, zapracujte 1 lyžicu múky navyše (tým sa vyrovná konzistencia oboch ciest).
Tvarovanie a pečenie (jednoduchý trik na špirály):
5. Obe cestá, svetlé aj tmavé, rozvaľkajte na pomúčenej doske na dva rovnako veľké obdĺžniky (cca 20x30 cm).
6. Svetlý plát cesta potrite trochou vody alebo mlieka (poslúži ako lepidlo) a položte naň tmavý plát. Zľahka pritlačte.
7. Takto spojené pláty pevne zrolujte po dlhšej strane do jedného valca, podobne ako roládu.
8. Valec zabaľte do potravinovej fólie a vložte ho aspoň na 30 minút do chladničky (alebo na 15 minút do mrazničky). Cesto stuhne a bude sa s ním perfektne pracovať.
9. Rúru predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
10. Stuhnutý valec vyberte z fólie a ostrým nožom ho krájajte na kolieska hrubé asi 0,5 cm.
11. Kolieska ukladajte na pripravený plech s malými rozostupmi.
12. Pečte v predhriatej rúre približne 10–12 minút. Okraje sušienok by mali byť len jemne zlatisté. Po vytiahnutí budú ešte mäkké, stuhnú chladnutím.
Poznámky
1. Aby boli kolieska dokonalé: Pri krájaní valčeka ho po každom reze trochu pootočte. Zabránite tak jeho splošteniu a všetky sušienky budú mať pekný okrúhly tvar.2. Skladovanie: Sušienky nechajte po upečení úplne vychladnúť na mriežke. Skladujte ich v dobre uzavretej plechovej dóze, kde vydržia krehké a chutné aj dva týždne.Orechová verzia: Do svetlého cesta pridajte lyžicu mletých vlašských orechov a do tmavého lyžicu mletých lieskovcov. Sušienky získajú bohatšiu chuť.