Hovädzie na smotane s hubami a petržlenovou vňaťou
Ak túžite po šťavnatom a chuťovo výraznom kúsku mäsa v lahodnej smotanovej omáčke, toto hovädzie na smotane s hubami je presne to, čo hľadáte. Tento RECEPT vás prevedie prípravou jedla, kde sa krehké kúsky hovädzieho mäsa snúbia s aromatickými hubami a zamatovou smotanovou omáčkou.
2PLčerstvej petržlenovej vňate, nasekanejcca (na dochutenie a ozdobu)
Pokyny
Príprava mäsa a zeleniny:
1. Hovädzie mäso (400 g) umyte, osušte a nakrájajte na kocky alebo rezance. Osoľte a okoreňte.
2. Cibuľu (1 ks) ošúpte a nakrájajte nadrobno. Huby (400 g) očistite a nakrájajte na plátky alebo kúsky. Petržlenovú vňať nasekajte.
Opekanie mäsa a príprava základu:
3. V hrnci na oleji (1-2 PL) sprudka opečte mäso zo všetkých strán dozlatista (3–5 minút). Vyberte a odložte bokom.
4. Do hrnca pridajte maslo (50 g), rozpustite a orestujte cibuľu dosklovita až do svetlohneda (5-7 minút).
5. Pridajte huby a restujte ďalších 5-7 minút, kým nezmäknú a nepustia šťavu.
Dusenie mäsa a príprava omáčky:
6. Huby s cibuľou zaprášte múkou (1 PL) a krátko opražte (asi 1 minútu).
7. Postupne za miešania prilejte horúcu vodu alebo vývar (400 ml). Priveďte do varu.
8. Do vriaceho základu vráťte opečené mäso aj so šťavou. Podľa potreby dolejte tekutinu, aby bolo mäso takmer ponorené.
9. Prikryte, znížte plameň a pomaly duste približne 1 až 1,5 hodiny, kým mäso nezmäkne. Občas premiešajte a podľa potreby dolievajte tekutinu.
Dokončenie smotanovej omáčky s hubami:
10. Keď je mäso mäkké, prilejte smotanu na šľahanie (200 ml). Premiešajte.
11. Kyslú smotanu (1 PL) rozmiešajte s pár lyžicami teplej omáčky a vlejte späť do hrnca.
12. Pridajte sójovú omáčku (1 PL). Premiešajte a nechajte prejsť varom (cca 5-10 minút), kým omáčka mierne nezhustne.
13. Ochutnajte a finálne dochuťte soľou a čiernym korením.
14. Vmiešajte väčšinu nasekanej petržlenovej vňate. Už nevarte.
15. Podávajte horúce, ozdobené petržlenovou vňaťou, s obľúbenou prílohou.
Poznámky
1. Pre ešte bohatšiu chuť omáčky môžete na začiatku spolu s cibuľou orestovať aj na malé kocky nakrájanú koreňovú zeleninu (mrkva, petržlen, zeler) alebo kúsok údenej slaninky.2. Ak máte radi výraznejšiu hubovú chuť, môžete použiť aj zmes sušených húb, ktoré ste predtým namočili aspoň na 30 minút do horúcej vody (túto vodu potom môžete použiť aj na podlievanie).3. Namiesto hladkej múky na zahustenie môžete použiť aj malé množstvo kukuričného škrobu rozmiešaného v studenej vode, ktorý pridáte do omáčky na záver. Pre bezlepkovú verziu môžete múku úplne vynechať a omáčku nechať dlhšie redukovať alebo zahustiť rozmixovaním časti zeleniny a húb.4. Toto lahodné hovädzie na smotane s hubami sa výborne hodí k rôznym prílohám. Tradične sa podáva s domácou parenou knedľou, ale skvele chutí aj s haluškami, varenými zemiakmi, ryžou alebo širokými cestovinami (napr. pappardelle).