Pokiaľ milujete chuť klasickej držkovej polievky, ale hľadáte zdravšiu alebo vegetariánsku alternatívu, tento recept na najlepšiu hlivovú polievku à la držková si určite zamilujete! Hliva ustricová dokonale imituje držky.
2. Na oleji/masti v hrnci restujte cibuľu dosklovita (3-5 min). Pridajte hlivu a rascu, restujte 5-7 minút do zmäknutia hlivy.
3. Pridajte mletú papriku, rýchlo premiešajte (max 30s). Zaprášte múkou, krátko orestujte (30s-1min). Postupne za miešania prilejte vývar/vodu.
Varenie a dochutenie polievky:
4. Pridajte bobkový list, nové korenie. Priveďte do varu, znížte teplotu, prikryte a varte 15-20 minút.
5. Dochuťte soľou a čiernym korením. Cca 5 minút pred koncom pridajte majoránku (premrvenú v rukách). Varte posledných 5 minút.
6. Odstavte, vmiešajte prelisovaný cesnak. Ochutnajte, prípadne dosoľte/dokoreňte. Nechajte 5-10 minút postáť.
Servírovanie:
7. Podávajte teplú, posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou, s chlebom alebo rožkom.
Poznámky
1. Pre ešte intenzívnejšiu chuť môžem na začiatku spolu s cibuľou orestovať aj malý kúsok údenej slaninky nakrájanej na drobné kocky.2. Ak mám rád/a pikantnejšie polievky, môžem do základu pridať aj trochu mletej pálivej papriky alebo štipku chilli.3. Namiesto sušenej majoránky môžem použiť aj čerstvú, tú však pridávam až úplne na záver spolu s petržlenovou vňaťou.4. Ak chcem mať polievku ešte hustejšiu bez pridania viac múky, môžem na začiatku orestovať o jeden zemiak viac (nakrájaný na malé kocky) a ten sa počas varenia čiastočne rozvarí a polievku prirodzene zahustí.