Máte chuť na niečo naozaj špeciálne z grilu? Potom sú tieto božské kuracie krídelká v originálnej limetkovej marináde presne to, čo hľadáte! Sú neskutočne šťavnaté, mäso sa doslova rozpadá v ústach a ich chuť je príjemne pikantná s osviežujúcim nádychom limetky. Tento RECEPT je ako stvorený na letné grilovačky s priateľmi či rodinou a zaručene si ho všetci zamilujú. Pripravte pre svojich hostí jedny z najchutnejších kuracích krídel, aké kedy jedli!
Kuchyňa Americká (barbecue), Ázijská (inšpirácia), Medzinárodná
Porcie 4porcie
Kalórie 900kcal
Vybavenie
Nôž
Doska na krájanie
Veľká misa (na marinovanie)
Lis na cesnak (voliteľné)
Odšťavovač na citrusy (voliteľné)
Menšia miska (na omáčku na potieranie)
Gril (vonkajší alebo grilovacia panvica)
Kliešte na otáčanie mäsa
Štetec na potieranie (mašlovačka)
Zloženie
Na kuracie krídla:
1500gčerstvých kuracích krídel
Na limetkovú marinádu:
12PLsójovej omáčky(kvalitnej)
1celá hlavacesnaku(strúčiky olúpané a nasekané nadrobno alebo prelisované)
1ČLčerstvo mletého čierneho korenia
8kslimetiek(šťava z nich, čerstvo vytlačená)
4PLhnedého trstinového cukru
8PLbarbecue omáčky(obľúbenej značky)
6PLkečupu(jemného alebo jemne pikantného)
2PLworcestrovej omáčky
1.5PLrastlinného oleja(napr. slnečnicového)
1-2ČLsoli(alebo podľa chuti, s ohľadom na slanosť omáčok)
Na omáčku na potieranie počas grilovania:
150mljablčného alebo bieleho vínneho octu
1ČLsójovej omáčky
1PLhnedého trstinového cukru
1ČLčerstvo mletého čierneho korenia
1ksmenšej cibule(olúpanej a veľmi najemno nasekanej)
1ksčerstvej chilli papričky(nasekanej najemno, množstvo a typ podľa preferovanej pálivosti)
½ČLsoli(alebo podľa chuti)
Pokyny
Príprava a marinovanie kuracích krídel:
1. Kuracie krídla dôkladne umyjeme pod studenou tečúcou vodou. Ostrým nožom alebo kuchynskými nožnicami odstránime posledný tenký článok krídla (špičku), ak je prítomný – ľahko sa pri grilovaní pripaľuje.
2. Krídla osušíme papierovými utierkami. V najhrubšej časti každého krídla môžeme urobiť 1-2 plytké zárezy nožom – vďaka nim sa marináda lepšie dostane do mäsa a krídla sa rýchlejšie prepečú.
3. Pripravíme si marinádu: Vo veľkej mise zmiešame všetky ingrediencie na marinádu – sójovú omáčku (12 PL), nasekaný alebo prelisovaný cesnak, čerstvo mleté čierne korenie (1 ČL), čerstvo vytlačenú šťavu z limetiek, hnedý cukor (4 PL), barbecue omáčku, kečup, worcestrovú omáčku, rastlinný olej a soľ. Všetko dôkladne premiešame, kým sa cukor a soľ nerozpustia.
4. Pripravené kuracie krídla vložíme do misy s marinádou a rukami ich dôkladne v marináde poobaľujeme, aby boli všetky kúsky kompletne pokryté.
5. Misu prikryjeme potravinovou fóliou a necháme krídla marinovať v chladničke minimálne 3 hodiny. Pre najlepšiu a najintenzívnejšiu chuť však odporúčame nechať mäso marinovať cez noc (8-12 hodín).
Príprava omáčky na potieranie:
6. Kým sa krídla marinujú (alebo tesne pred grilovaním), pripravíme si omáčku na potieranie. V menšej miske zmiešame ocot, sójovú omáčku (1 ČL), hnedý cukor (1 PL), čerstvo mleté čierne korenie (1 ČL), veľmi najemno nasekanú cibuľu, najemno nasekanú chilli papričku a soľ (cca ½ ČL). Množstvo chilli prispôsobte vlastným chuťovým preferenciám a pálivosti papričky. Všetko dobre premiešame a necháme odstáť, aby sa chute prepojili.
Grilovanie kuracích krídel:
7. Rozpálime si gril na stredne silný oheň. Rošt grilu môžeme zľahka potrieť olejom, aby sa krídla neprichytávali.
8. Marinované kuracie krídla vyberieme z marinády (prebytočnú marinádu môžeme zľahka otrieť, aby nekvapkala do ohňa a nespôsobovala prílišné dymenie a horenie).
9. Krídla poukladáme na rozpálený gril. Grilujeme ich približne 10 minút z každej strany, kým nie sú pekne opečené a nechytia farbu.
10. Následne pokračujeme v grilovaní ďalších približne 20 minút, pričom krídla pravidelne otáčame a každých cca 5-10 minút ich potierame pripravenou octovou omáčkou s chilli. Potieranie dodá krídlam ďalšiu vrstvu chuti a pomôže vytvoriť krásne glazovaný a mierne chrumkavý povrch.
11. Celkový čas grilovania je približne 40 minút, alebo kým nie sú krídla úplne prepečené (mäso sa ľahko oddeľuje od kosti) a na povrchu krásne zlatohnedé a mierne skaramelizované. Dávame pozor, aby sa nespálili, najmä kvôli obsahu cukru v marináde a potieracej omáčke.
Podávanie:
12. Hotové grilované kuracie krídla s limetkou preložíme na servírovací tanier alebo misu a necháme ich pred podávaním pár minút odpočinúť.
13. Podávame ich teplé, ideálne s obľúbeným dipom (napr. cesnakovým, jogurtovým, bylinkovým alebo pikantným chilli dipom), čerstvým pečivom, zeleninovým šalátom alebo grilovanou zeleninou.
Poznámky
1. Pre ešte intenzívnejšiu a komplexnejšiu chuť marinády môžem do nej pridať aj lyžičku kvalitnej údenej papriky alebo štipku kajenského korenia, ak mám rád výrazne pikantné jedlá. Trochu strúhaného čerstvého zázvoru tiež dodá zaujímavú iskru.2. Ak nemám poruke čerstvé chilli papričky do omáčky na potieranie, môžem bez problémov použiť aj kvalitné sušené chilli vločky. Množstvo opäť prispôsobím požadovanej pálivosti.3. Pri grilovaní je naozaj dôležité dávať pozor, aby sa krídla nespálili, najmä ku koncu, keď sú potreté omáčkou obsahujúcou cukor. Ak sa grilujú príliš rýchlo, odporúčam ich presunúť na menej horúcu časť grilu alebo znížiť intenzitu ohňa a grilovať ich pomalšie a dlhšie.4. Namiesto klasického vonkajšieho grilu môžem tieto kuracie krídla pripraviť aj v rúre. Predhriať rúru na 200°C, krídla uložiť na plech vyložený papierom na pečenie a piecť cca 30-35 minút. Počas posledných 10-15 minút pečenia ich pravidelne potierať pripravenou omáčkou a prípadne na záver zapnúť funkciu gril pre chrumkavejšiu kôrku.