Sú polievky, ktoré nás okamžite vrátia do detstva. A presne taká je táto poctivá francúzska polievka s mäsovými knedličkami! Je to tá pravá klasika ako od babičky, plná zeleniny, domácich cestovín a hlavne tých najlepších, mäkučkých mäsových knedličiek, ktoré sa priam rozplývajú na jazyku. Tento RECEPT je naozaj jednoduchý a výsledkom je sýta a voňavá polievka, ktorá zahreje na tele aj na duši. Je ideálna na nedeľný obed alebo kedykoľvek, keď máte chuť na niečo naozaj domáce a poctivé.
1. Cibuľu nasekáme najemno a na troške oleja alebo masla ju orestujeme dosklovita. Necháme ju vychladnúť. Tento krok dodá knedličkám oveľa lepšiu, jemnejšiu chuť.
2. Vo väčšej mise zmiešame mleté mäso s vychladnutou cibuľkou, prelisovaným cesnakom, vajíčkom, strúhankou, múkou, majoránkou, soľou a korením.
3. Rukami dôkladne premiešame, aby vznikla kompaktná hmota. Zmes odložíme do chladničky, kým si pripravíme základ polievky.
Varenie polievky krok za krokom:
4. Jarnú cibuľku a mrkvu očistíme a nakrájame nadrobno.
5. Vo väčšom hrnci rozohrejeme 2 PL oleja. Pridáme bielu časť jarnej cibuľky a restujeme asi minútu. Pridáme mrkvu a spolu restujeme ďalšie 3-4 minúty.
6. Pridáme nadrobno nasekaný cesnak a restujeme už len asi pol minúty, kým sa nerozvonia.
7. Zeleninový základ zalejeme horúcim vývarom, pridáme bobkový list, nové korenie a privedieme k varu.
8. Z mäsovej zmesi tvarujeme vlhkými rukami malé guľôčky (knedličky) a vkladáme ich priamo do vriacej polievky.
9. Keď máme všetky knedličky v polievke, stíšime plameň a varíme ich asi 8-10 minút.
10. Medzitým si v samostatnom hrnci podľa návodu uvaríme polievkové cestoviny. Scedíme ich a prepláchneme studenou vodou, aby sa nelepili.
11. Keď sú knedličky uvarené, polievku ochutnáme a podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením.
12. Polievku podávame horúcu. Do každého taniera dáme porciu uvarených cestovín, zalejeme polievkou s knedličkami a ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a zelenou časťou jarnej cibuľky.
Poznámky
1. Do zeleninového základu polievky rada pridávam aj na malé kocky nakrájaný petržlen alebo kúsok kalerábu. Polievka je potom ešte bohatšia.2. Aby sa mi knedličky lepšie tvarovali, ruky si vždy navlhčím studenou vodou. Mäsová zmes sa potom nelepí na dlane.3. Cestoviny varím vždy zvlášť, nikdy nie priamo v polievke. Polievka by sa od škrobu zakalila a cestoviny by boli rozvarené, keby v nej ostali.4. Táto polievka je výborná aj na druhý deň, keď sa chute ešte lepšie spoja. Knedličky v nej krásne zmäknú.