Fantastický mandarínkový koláč so špekuláciusovou pusinkou
Toto je presne ten koláč, ktorý keď upečiete, okamžite sa vás každá návšteva opýta na recept. Je to fantastický mandarínkový koláč, ktorý spája vláčne cesto, jemný smotanový krém s ovocím a niečo extra – chrumkavú pusinkovú vrstvu s vôňou Vianoc. Tá špekuláciusová pusinka je absolútne božská!
2konzervymalé konzervy mandarínok(á cca 175 g scedený podiel)
60gkryštálového cukru
20ginstantnej želatíny(napr. Smeta-fix)
Pokyny
1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si hlbší plech (alebo nastaviteľný rám cca 28x36 cm) a vysteľte ho papierom na pečenie.
2. Cesto: V mise šľahajte zmäknuté maslo, 100 g cukru a vanilkový cukor do svetlej peny.
3. Postupne, po jednom, zašľahajte 4 žĺtky. Každý žĺtok šľahajte aspoň 30 sekúnd.
4. V druhej miske zmiešajte múku a prášok do pečiva. Spolu s mliekom ju na nízkych otáčkach krátko vmiešajte do maslovej zmesi.
5. Hotové cesto rovnomerne rozotrite na pripravený plech. Cesto je lepkavé; pomôžte si stierkou namočenou vo vode.
6. Pusinka: V čistej mise šľahajte 4 bielky so štipkou soli. Keď začnú peniť, pomaly prisypávajte 150 g cukru zmiešaného so špekulácius korením. Šľahajte do tuhého, lesklého snehu.
7. Pusinkový sneh opatrne rozotrite na surové cesto na plechu. Môžete na ňom lyžicou urobiť "špičky".
8. Pečte pri 180 °C približne 20 minút. Pusinka by mala byť zlatistá a pevná.
9. Upečený plát nechajte na plechu úplne vychladnúť.
10. Krém: Mandarínky sceďte a nechajte ich dobre odkvapkať.
11. V jednej miske dohladka vymiešajte kyslú smotanu so 60 g cukru.
12. V druhej, vysokej nádobe vyšľahajte studenú smotanu na šľahanie spolu s instantnou želatínou (20 g) do tuhej šľahačky.
13. Vyšľahanú šľahačku stierkou opatrne vmiešajte do ochutenej kyslej smotany. Nakoniec zľahka vmiešajte odkvapkané mandarínky.
14. Skladanie: Vychladnutý korpus (aj s pusinkou) prerežte presne na polovicu.
15. Okolo jednej polovice (položenej na podnose) upevnite rám (alebo ju vráťte do formy).
16. Na tento spodný diel rovnomerne rozotrite celý mandarínkový krém.
17. Opatrne prikryte druhou polovicou korpusu (pusinkovou vrstvou nahor).
18. Koláč vložte aspoň na 2 hodiny do chladničky, aby krém dokonale stuhol.
Poznámky
1. Hladký krém: Instantnú želatínu (Smeta-fix) vždy šľahajte so studenou smotanou na šľahanie. Nikdy ju nemiešajte priamo do kyslej smotany, vytvorili by sa hrudky.2. Špekulácius korenie: Ak nezoženiete korenie špekulácius, môžete ho nahradiť kvalitným perníkovým korením alebo zmesou škorice, mletého klinčeka a muškátového orieška.3. Iné ovocie: Namiesto mandarínok môžete použiť kompótované broskyne alebo marhule, nakrájané na malé kúsky.4. Čokoládová pusinka: Namiesto špekulácius korenia vmiešajte do snehu lyžicu preosiateho kakaa.