Fantastické zapečené zemiakové krokety s mozzarellou
Hľadáte recept, ktorý je tak trochu chameleón? Tieto zemiakové krokety sú presne také. Môžete ich podávať ako originálnu a sýtu prílohu k mäsu, no sú také dobré, že s jednoduchým šalátom hravo zastúpia aj hlavné jedlo. Je to moja obľúbená dobrota z jedného pekáča.
1. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na kocky a v osolenej vode uvarte domäkka (cca 20 minút). Sceďte a nechajte ich mierne vychladnúť.
2. Medzitým na troche oleja orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte na malé kocky nakrájanú papriku a nastrúhanú mrkvu a restujte asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne. Dochuťte soľou.
3. Vychladnuté zemiaky roztlačte pučidlom. Pridajte k nim vajce, múku, mletú papriku, korenie a orestovanú zeleninovú zmes. Vypracujte cesto.
4. Z cesta odoberajte kúsky, vytvarujte z nich placku, do stredu vložte kocku mozzarelly a zabaľte ju do guľôčky.
5. Na panvici rozohrejte vyššiu vrstvu oleja. Krokety opekajte z každej strany dozlatista, približne 3–4 minúty. Opečené odkladajte bokom na tanier.
Príprava omáčky a zapekanie:
6. Rúru predhrejte na 180 °C. Do panvice, v ktorej ste opekali krokety (ak je vhodná do rúry), alebo do zapekacej misy vlejte smotanu na varenie.
7. Pridajte vodu, paradajkový pretlak, sójovú omáčku a prelisovaný cesnak. Krátko prevarte.
8. Do omáčky opatrne vložte opečené krokety.
9. Všetko štedro posypte nastrúhaným tvrdým syrom a na záver ešte trochou mletej sladkej papriky.
10. Vložte do vyhriatej rúry a zapekajte 10 minút, kým sa syr krásne neroztopí a nezozlatne.
Poznámky
1. Správne zemiaky sú základ: Pre najlepšie cesto na krokety použite múčnatejšie zemiaky (varný typ B alebo C). Po uvarení ich nechajte poriadne odpariť, aby cesto nebolo príliš vlhké.2. Aby sa cesto nelepilo: Ak sa vám zemiakové cesto pri tvarovaní lepí na ruky, zľahka si ich navlhčite studenou vodou. Pôjde to oveľa ľahšie.Šunková verzia: Do zemiakového cesta môžete spolu so zeleninou pridať aj 100 g na malé kocky nakrájanej a opečenej šunky alebo slaniny.