Fantastické jablkové taštičky s vanilkou a škoricou
Pamätáte si na tú omamnú vôňu, ktorá sa šírila z babičkinej kuchyne, keď sa pieklo niečo sladké? Presne takú atmosféru vám doma vykúzlia tieto fantastické jablkové taštičky. Každý kúsok je malým pokladom, ktorý v sebe ukrýva dokonale krehké, vláčne cesto a srdce plné šťavnatých jabĺk, škorice a vanilky. Je to dezert, ktorý pohladí na duši, zohreje pri srdci a okamžite vás prenesie do detstva. Tento recept je taký jednoduchý a pritom výsledok je absolútne božský. Pripravte sa na vlnu komplimentov!
2ksväčších jabĺk(ideálne šťavnatejšej a pevnejšej odrody)
2PLkryštálového cukru(množstvo upravte podľa sladkosti jabĺk)
1ČLmletej škorice(alebo podľa chuti)
1PLmasla
Na krehké cesto:
1ksvajca(veľkosť M)
1štipkasoli
8gvanilkového cukru(1 balíček)
60gkryštálového cukru
2PLkukuričného škrobu(cca 20 g)
50mlrastlinného oleja(napr. slnečnicového)
2PLbieleho smotanového jogurtu(s obsahom tuku aspoň 3 %)
0.5ČLkypriaceho prášku do pečiva
250ghladkej múky(preosiatej)
Na dokončenie:
práškový cukor na posypanie(podľa chuti)
Pokyny
Príprava šťavnatej plnky:
1. Jablká umyjeme, ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nastrúhame na hrubom strúhadle.
2. Na panvici roztopíme maslo. Pridáme nastrúhané jablká, kryštálový cukor a škoricu. Za stáleho miešania restujeme približne 3 minúty, kým jablká nezmäknú a nepustia šťavu. Zmes potom odstavíme a necháme úplne vychladnúť.
Vymiesenie vláčneho cesta:
3. Vo väčšej mise vyšľaháme celé vajce so štipkou soli, vanilkovým a kryštálovým cukrom do svetlej peny.
4. K vaječnej zmesi postupne prišľaháme olej, biely jogurt a kukuričný škrob.
5. V samostatnej miske zmiešame hladkú múku s kypriacim práškom. Dôležité: Pre najjemnejšie cesto bez hrudiek odporúčame zmes preosiať. Múčnu zmes potom postupne zapracujeme do tekutých surovín a vypracujeme hladké, nelepivé cesto.
Tvarovanie a pečenie taštičiek:
6. Cesto preložíme na jemne pomúčenú dosku a vyvaľkáme na plát v tvare obdĺžnika s hrúbkou približne 3-4 mm. Okraje môžeme zarovnať nožom pre presnejší tvar.
7. Na polovicu plátu cesta ukladáme lyžičkou v pravidelných radoch kôpky vychladnutej jablkovej plnky.
8. Druhú polovicu cesta preložíme cez plnku a okraje okolo každej kôpky jemne popritláčame prstami. Pomocou radielka alebo noža nakrájame cesto na jednotlivé štvorcové taštičky.
9. Každú taštičku ešte po okrajoch poriadne stlačíme vidličkou, aby sme ju uzavreli a plnka počas pečenia nevytiekla.
10. Taštičky opatrne prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C po dobu približne 20 minút, alebo kým nie sú na povrchu krásne zlatisté.
11. Upečené taštičky necháme na plechu mierne vychladnúť. Pred podávaním ich štedro posypeme práškovým cukrom a servírujeme.
Poznámky
1. Niekedy do jablkovej plnky rada pridám aj za hrsť nasekaných vlašských orechov alebo hrozienok namočených v rume pre ešte bohatšiu chuť.2. Ak chcem mať cesto ešte o niečo krehkejšie, časť oleja (asi 20 ml) nahradím rozpusteným a vychladnutým maslom.3. Tieto taštičky sú fantastické len tak, ale pre slávnostnejšiu verziu ich podávam ešte teplé s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo s trochou vanilkového krému.4. Ak sa mi nejaké taštičky zvýšia, skladujem ich v uzatvárateľnej nádobe pri izbovej teplote, kde vydržia mäkké aj na druhý deň. Môžem ich aj krátko ohriať v mikrovlnke.