Zabudnite na drahé pečivo. Tieto domáce bagels sú také mäkké a chrumkavé, že sa rozplývajú na jazyku. Najlepšie na tom je, že cesto vôbec nemusíte miesiť! Stačí vám obyčajná múka, voda a trocha trpezlivosti.
750ghladkej múky(ideálne chlebová T650, ale stačí aj obyčajná 00)
1ksbielok(na potretie)
Semienka na posypanie(sezam, mak, hrubozrnná soľ)
Pokyny
1. Vo veľkej mise metličkou vymiešajte vlažnú vodu, cukor, soľ, olej a droždie. Nechajte 5 minút postáť, kým sa neobjaví pena.
2. Pridajte všetku múku naraz. Vidličkou (nie rukou!) premiešajte, kým nevznikne strapaté, lepivé cesto. Nechajte ho zakryté 30 minút odpočívať (hydratácia múky).
3. Teraz prichádza trik bez miesenia: Namočenou rukou cesto v mise chyťte za okraj, natiahnite a preložte cez stred na druhú stranu. Zopakujte to 4-5 krát dookola, kým nevytvoríte "balíček".
4. Tento proces (prekladanie mokrou rukou) zopakujte celkovo 4-krát v rozostupoch po 30 minútach. Medzitým cesto vždy zakryte. Po poslednom preložení nechajte kysnúť 1 až 2 hodiny.
5. Vykysnuté cesto vyklopte a rozdeľte na 12 rovnakých častí (cca 100 g každá). Vytvarujte z nich guličky a nechajte ich na papieri na pečenie pod utierkou 40 minút podkysnúť.
6. Pripravte si veľký hrniec s vodou a priveďte ju k varu. DÔLEŽITÉ: Keď voda zovrie, vypnite sporák. Voda má byť horúca, ale nesmie bublať!
7. Do stredu každej guličky urobte prstom alebo koncom varechy dieru. Vložte bagels do horúcej vody (po častiach) na 30 až 60 sekúnd. Mali by plávať.
8. Dierovanou lyžicou ich vyberte, uložte na plech s papierom na pečenie a potrite rozšľahaným bielkom. Posypte semienkami.
9. Pečte v rúre vyhriatej na 220 °C približne 16 až 20 minút do zlatista.
Poznámky
1. Pokiaľ sa bagels vo vode "scvrknú" a vyzerajú ako vráskavé, neľakajte sa. Je to presne ten efekt, ktorý zabezpečí, že pri pečení sa kôrka nenafúkne, ale striedka ostane hutná a vláčna.2. Bagels chutia najlepšie čerstvé. Ak ich nestihnete zjesť, po vychladnutí ich rozkrojte a dajte zamraziť. Potom ich stačí hodiť priamo do hriankovača.Variácie: Syrové (posypte čedarom) alebo Sladké (pridajte hrozienka a škoricu).