Fantastické cuketové placky s gréckym jogurtom a kôprom
Ak máte radi placky, no hľadáte ľahšiu a možno ešte chutnejšiu alternatívu ku klasickým zemiakovým, ste na správnom mieste! Tieto cuketové placky s prídavkom gréckeho jogurtu a čerstvého kôpru sú absolútnou delikatesou. Sú úžasne šťavnaté, voňavé a ich príprava vám zaberie len chvíľku. Garantujeme vám, že si ich zamiluje celá rodina a budete ich robiť stále dokola. Sú dôkazom, že aj jednoduché jedlá môžu byť kráľovské!
30gbieleho gréckeho jogurtu(alebo iného hustého bieleho jogurtu)
30gjarnej cibuľky(cca 2-3 kusy, nasekanej najemno vrátane časti zelenej vňate)
1-2PLčerstvého kôpru(najemno nasekaného, cca 5-10 g)
soľ(podľa chuti – na osolenie cukety aj na finálne dochutenie cesta)
čerstvo mleté čierne korenie(podľa chuti)
50ghladkej múky(preosiatej, zodpovedá približne 4-5 PL)
1strúčikcesnaku(prelisovaného alebo najemno nastrúhaného)
cca 5PLrastlinný olej(napr. slnečnicový alebo repkový, na vyprážanie – alebo podľa aktuálnej potreby)
Pokyny
Príprava cuketového základu:
1. Cukety dôkladne umyjeme a odkrojíme z nich oba konce (vrchnú časť so stopkou aj spodnú časť). Ak používame mladé cukety s jemnou šupkou, nemusíme ich šúpať. Staršie cukety s hrubšou a tvrdšou šupkou je lepšie ošúpať. Cukety nastrúhame na hrubom strúhadle do väčšej misy.
2. Nastrúhanú cuketu posypeme približne jednou čajovou lyžičkou soli, všetko veľmi starostlivo premiešame a necháme postáť v mise približne 10-15 minút. Soľ pomôže cukete pustiť prebytočnú vodu.
Príprava cestíčka a dokončenie:
3. Kým cuketa odpočíva, pripravíme si cestíčko. Do inej, dostatočne veľkej misy rozklepneme celé vajcia. Pridáme k nim prelisovaný strúčik cesnaku, čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti a pripravený grécky jogurt. Všetko spolu pomocou metličky alebo vidličky dobre vyšľaháme, kým sa ingrediencie nespoja do hladkej zmesi.
4. Do vaječnej zmesi postupne preosejeme hladkú múku. Opäť všetko starostlivo premiešame, aby nám vzniklo hladké cestíčko bez akýchkoľvek hrudiek múky.
5. Do pripraveného cestíčka teraz vmiešame najemno nasekaný čerstvý kôpor a najemno nasekanú jarnú cibuľku (použijeme bielu aj svetlozelenú časť).
6. Vrátime sa k odstátej cukete. Rukami z nej teraz veľmi dôkladne vyžmýkame všetku prebytočnú vodu, ktorú pustila. Dôležité: Tento krok je naozaj kľúčový pre výslednú konzistenciu placiek – čím menej vody v cukete zostane, tým budú placky chrumkavejšie a nebudú sa rozpadávať. Suchšiu, vyžmýkanú cuketu pridáme k pripravenému vaječno-múkovému cestíčku a všetko spolu dôkladne, ale zľahka premiešame. Podľa potreby môžeme zmes ešte jemne dochutiť soľou a čiernym korením.
Vyprážanie placiek:
7. Na väčšej panvici si rozohrejeme dostatočné množstvo rastlinného oleja (mala by siahať do výšky približne 0,5 cm) na strednej teplote. Olej musí byť dobre rozohriaty, aby sa placky hneď začali smažiť a nenasali príliš veľa tuku, ale zároveň nesmie byť prepálený.
8. Pomocou polievkovej lyžice naberáme kôpky pripraveného cuketového cesta, ktoré opatrne kladieme na rozpálenú panvicu. Lyžicou alebo jej rubom každú kôpku jemne roztlačíme do tvaru menšej placky s hrúbkou približne 0,5 až 1 cm. Nesnažte sa dávať na panvicu príliš veľa placiek naraz, aby sa neznížila teplota oleja a aby sa vám s nimi dobre manipulovalo.
9. Placky smažíme z oboch strán dozlatista a dochrumkava. Zvyčajne to trvá približne 3-4 minúty z každej strany, v závislosti od teploty oleja a hrúbky placiek. Počas smaženia podľa potreby opatrne dopĺňame na panvicu trochu oleja.
10. Hotové, krásne zlatisté cuketové placky vyberáme dierovanou naberačkou alebo kliešťami z panvice a ukladáme ich na tanier, ktorý sme vopred vyložili papierovými kuchynskými utierkami. Papierové utierky pomôžu odsať prebytočný tuk.
11. Cuketové placky podávame ihneď, kým sú teplé a chrumkavé. Výborne chutia samotné, s lyžicou vychladeného gréckeho jogurtu, obľúbeným bylinkovým dipom, alebo aj ako netradičná príloha k mäsu či šalátu.
Poznámky
1. Ak chcem placky ešte trochu odľahčiť a pridať im na nutričnej hodnote, časť hladkej múky niekedy nahradím jemne mletými ovsenými vločkami alebo celozrnnou špaldovou múkou.2. Pre milovníkov syra mám skvelý tip: do cesta môžete primiešať aj 2-3 polievkové lyžice najemno nastrúhaného parmezánu, pecorina alebo iného výrazného tvrdého syra. Placky tak získajú ďalší chuťový rozmer.3. Namiesto jarnej cibuľky môžete použiť aj nadrobno nasekanú šalotku alebo menšiu klasickú cibuľu. Ak chcete jej chuť zjemniť, odporúčam ju pred pridaním do cesta krátko orestovať na troške oleja.4. Ak vám náhodou zostanú placky na ďalší deň (čo sa stáva málokedy!), najlepšie si ich ohrejem nasucho na panvici pri nízkej teplote alebo ich dám na pár minút do rúry predhriatej na 150 °C. Takto si opäť prinavrátia svoju chrumkavosť.