Hľadáte recept na nátierku, ktorá je nielen zdravá a plná farby, ale aj neskutočne chutná? Vyskúšajte túto fantastickú cviklovú nátierku s cesnakom! Je to tá najlepšia dobrota, ktorá zaručene rozžiari každý, aj ten najobyčajnejší chlebík. Jemná zemitá sladkosť cvikly sa v nej dokonale spája s vôňou orestovanej cibuľky a jemnou ostrosťou cesnaku. Jej príprava je veľmi jednoduchá a rýchla, obzvlášť ak použijete už predvarenú cviklu. Je ideálna na raňajky, desiatu alebo ako ľahká večera.
čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka na ozdobenie
chlieb alebo pečivo na podávanie
Pokyny
Postup krok za krokom:
1. Ak používate surovú cviklu, najprv ju uvarte v šupke domäkka (cca 45-60 minút) alebo ešte lepšie, zabaľte ju do alobalu a upečte pri 200°C asi hodinu. Po vychladnutí ju ošúpeme.
2. Uvarenú a vychladnutú cviklu nastrúhame na jemnom strúhadle do misky.
3. Cibuľu nakrájame nadrobno. Na panvici na strednom ohni rozohrejeme olej a cibuľku na ňom orestujeme dosklovita (asi 3-5 minút).
4. K cibuľke pridáme paradajkový pretlak a restujeme ho spolu asi minútu, aby zosilnela jeho chuť.
5. Dôležitý krok: Plameň stiahneme na minimum, pridáme prelisovaný alebo najemno nasekaný cesnak a restujeme už len asi 30 sekúnd, kým sa nerozvonia. Pozor, nesmie zhnednúť, inak by zhorkol!
6. Celú zmes z panvice odstavíme, necháme ju mierne vychladnúť a potom ju pridáme k nastrúhanej cvikle.
7. Všetko dochutíme soľou, čerstvo mletým čiernym korením a lyžičkou balzamikového octu alebo citrónovej šťavy na vyváženie chutí.
8. Dôkladne premiešame a hotovú nátierku dáme aspoň na 30 minút odležať v chladničke.
9. Podávame na krajcoch chleba (ideálne nasucho opečených na panvici), ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou.
Poznámky
1. Ak chcem mať nátierku krémovejšiu, niekedy do nej pridám aj lyžicu kyslej smotany, bieleho jogurtu alebo majonézy. Je to skvelá obmena.2. Pre zaujímavejšiu textúru niekedy časť cvikly nenastrúham, ale nakrájam na úplne maličké kocky. V nátierke to potom príjemne chrumká.3. Okrem petržlenovej vňate sa do tejto nátierky úžasne hodí aj čerstvý kôpor alebo nasekané vlašské orechy.4. Nátierka chutí najlepšie na druhý deň, keď sa všetky chute poriadne prepoja. V chladničke v uzavretej nádobe vydrží aj 3-4 dni.