Máte chuť na niečo sladké, no nemáte čas na zložité pečenie? Tento TOP RECEPT na expresnú piškótovú roládu je vaša záchrana! Ukážeme si, ako pripraviť dokonale nadýchané a vláčne cesto, ktoré sa pečie len pár minút. Zabudnite na strach zo zlomenia – s naším spoľahlivým postupom sa vám roláda podarí ako od profesionála. V kombinácii s ľahkým a osviežujúcim tvarohovým krémom je to dezert, ktorý si zamiluje celá rodina. Je ideálny ku káve, na oslavu alebo len tak, keď potrebujete rýchlo zahnať chuť na sladké.
1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Veľký plech (cca 30x40 cm) vystelieme papierom na pečenie.
2. Oddelíme žĺtky od bielkov. K bielkom pridáme štipku soli a vyšľaháme ich na tuhý, lesklý sneh.
3. V druhej miske vyšľaháme žĺtky s kryštálovým cukrom do svetlej a hustej peny.
4. Do žĺtkovej peny zľahka stierkou vmiešame preosiatu hladkú múku.
5. Nakoniec po častiach (na tretiny) opatrne a zľahka vmiešame (zabalíme) sneh z bielkov. Miešame len kým sa hmoty nespoja, aby cesto ostalo maximálne vzdušné.
Pečenie a rolovanie (kľúčový krok):
6. Cesto rovnomerne rozotrieme na pripravený plech.
7. Pečieme v predhriatej rúre 10 až 12 minút. Cesto by malo byť na dotyk pružné a jemne zlatisté. POZOR: Neprepečieme ho, inak by sa lámalo.
8. DÔLEŽITÝ KROK: Hneď po vytiahnutí z rúry preklopíme upečený plát na čistú utierku alebo nový papier na pečenie posypaný práškovým cukrom.
9. Opatrne stiahneme papier, na ktorom sa cesto piekol, a ešte horúce cesto aj s utierkou (alebo novým papierom) pevne zrolujeme. Takto zrolované ho necháme úplne vychladnúť.
Príprava krému a finálne dokončenie:
10. Kým roláda chladne, pripravíme krém. V miske zmiešame tvaroh (alebo ricottu) s preosiatym práškovým cukrom.
11. V inej miske vyšľaháme smotanu na šľahanie dotuha.
12. Tuhú šľahačku opatrne vmiešame do ochuteného tvarohu, kým nevznikne hladký a nadýchaný krém.
13. Vychladnutú roládu opatrne rozvinieme, rovnomerne ju potrieme pripraveným krémom (kúsok od vzdialenejšieho okraja necháme voľný) a opäť pevne zrolujeme.
14. Roládu zabalíme do papiera na pečenie alebo fólie a dáme aspoň na 30 minút do chladničky stuhnúť.
15. Čokoládu si bezpečne rozpustíme – v miske nad parou alebo v mikrovlnke v krátkych 20-sekundových intervaloch s premiešaním. Pre lesk môžeme pridať pár kvapiek oleja.
16. Stuhnutú roládu polejeme rozpustenou čokoládou a kým je ešte tekutá, posypeme ju mandľami a sušeným ovocím. Necháme v chlade opäť stuhnúť a podávame nakrájanú na rezy.
Poznámky
1. Do tvarohového krému rada pridávam aj kôru z jedného bio citróna alebo pomaranča pre extra sviežosť. Do cesta zase môžem pridať lyžicu kakaa pre dvojfarebnú verziu.2. Pred nanesením krému často potriem plát tenkou vrstvou kyslého džemu, napríklad ríbezľového alebo malinového. Dodá to roláde ďalší chuťový rozmer.3. Pre dospelákov niekedy pripravím kávovú verziu. Upečený plát pred plnením pokvapkám vychladnutou silnou kávou a do krému pridám lyžičku instantnej kávy.4. Aby sa mi roláda pri rolovaní s krémom neroztrhla, nikdy ju nenaplním krémom úplne po okraj. Na vzdialenejšom konci nechám asi 2-3 cm voľné, krém sa tam pri rolovaní sám dotlačí.