Toto je dezert, ktorým zaručene ohúrite každú návštevu. Vyzerá neuveriteľne zložito, ale v skutočnosti je jeho príprava prekvapivo jednoduchá. Je to môj obľúbený recept na slávnostné príležitosti. Kombinácia bohatej čokolády a jemnej vanilky je dokonalá.
13gplátkovej želatíny(alebo práškovej podľa návodu)
250mlplnotučného mlieka
250mlsmotany na šľahanie(33 %)
50gkryštálového cukru
1ČLvanilkového extraktu
30gkvalitného kakaa
Na jahodovú polevu:
250gjahôd(môžu byť aj mrazené)
50gkryštálového cukru
0.5ksšťava z ½ limetky
Pokyny
Príprava krémov
1. Najprv si pripravte želatínu. Plátkovú namočte do studenej vody aspoň na 5 minút, práškovú pripravte podľa návodu na obale.
2. Do hrnca nalejte mlieko a smotanu, pridajte cukor a vanilkový extrakt.
3. Za stáleho miešania pomaly zohrievajte tesne pod bod varu. Zmes nesmie vrieť.
4. Hrniec odstavte z tepla. Pridajte napučanú a vyžmýkanú plátkovú želatínu a miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
5. Rozdelenie krémov: Z horúceho krému odlejte asi 1/3 (cca 170 ml) do samostatnej misky. Toto bude vaša vanilková vrstva.
6. Do zvyšného krému v hrnci preosejte kakaový prášok. Dôkladne metličkou rozmiešajte, aby v ňom neboli žiadne hrudky.
Vrstvenie a chladenie
7. Pripravte si 4 poháre (cca 225 ml). Uložte ich do menšej misky alebo formy na muffiny tak, aby boli naklonené v šikmej polohe.
8. Do každého šikmo položeného pohára opatrne nalejte štvrtinu kakaového krému.
9. Poháre v miske vložte do chladničky a nechajte kakaovú vrstvu tuhnúť aspoň 30–40 minút.
10. Keď je kakaová vrstva pevná, poháre vyberte a postavte ich už rovno.
11. Na stuhnutú kakaovú vrstvu opatrne dolejte vanilkový krém, ktorý ste si odložili bokom.
12. Vložte späť do chladničky a nechajte opäť tuhnúť aspoň 30 minút.
Jahodová poleva a dokončenie
13. Kým panna cotta tuhne, pripravte si jahodovú polevu. Jahody s cukrom a limetkovou šťavou dajte do malého hrnca.
14. Na miernom ohni varte, kým sa jahody nerozpadnú a nevytvoria hustejšiu omáčku. Potom ju nechajte úplne vychladnúť.
15. Na stuhnutú vanilkovú vrstvu panna cotty navrstvite lyžicu vychladnutej jahodovej zmesi.
16. Dezert vložte do chladničky ešte aspoň na 30 minút a podávajte dobre vychladené.
Poznámky
1. Aby bola panna cotta dokonale hladká, neprehrejte smotanovú zmes a nenechajte ju vrieť. Želatína by mohla stratiť svoju účinnosť.2. Pre extra číru jahodovú polevu môžete uvarenú jahodovú zmes prepasírovať cez husté sitko. Získate tak len čistý sirup.