Dunajské vlny sú klasikou medzi zákuskami, ktorá si svojou lahodnou chuťou a atraktívnym vzhľadom získala srdcia mnohých maškrtníkov. Tento recept vám prináša verziu s osviežujúcimi malinami a jemným vanilkovým krémom.
1balenievanilkového cukru(8 g) alebo 1 ČL vanilkového extraktu
150gzmäknutého maslaizbovej teploty
Na čokoládovú polevu:
100gkvalitnej horkej čokolády(min. 50-60% kakaa) alebo čokolády na varenie
50mlplnotučného mlieka
25gmasla
Pokyny
Príprava dvojfarebného cesta:
1. Rúru predhrejte na 180°C. Formu (Ø 24-26 cm) vysteľte papierom, boky vymastite/vysypte.
2. Vajcia (3ks) so soľou a cukrom (130g) šľahajte 5-8 min do nadýchanej hmoty. Vmiešajte mlieko (150ml) a olej (150ml).
3. Múku (280g) zmiešajte s kypriacim práškom. Postupne preosejte a vmiešajte do vaječnej hmoty do hladka.
4. Cesto rozdeľte na polovicu. Do jednej vmiešajte kakao (15g) s 2 PL mlieka.
Vrstvenie a pečenie korpusu:
5. Do formy rozotrite svetlé cesto, naň kakaové cesto.
6. Posypte malinami (300g), zľahka vtlačte. Pečte pri 180°C 25-30 minút (test špajdľou).
7. Upečený korpus nechajte vo forme úplne vychladnúť.
Príprava vanilkového krému:
8. V hrnci rozmiešajte vajce (1ks) s cukrom (60g). Škrob (25g) rozmiešajte v troche mlieka (z 300ml), pridajte k vajciam. Prilejte zvyšné mlieko.
9. Za neustáleho miešania priveďte k varu. Varte 1-2 minúty do zhustnutia (ako puding).
10. Odstavte, vmiešajte vanilkový cukor/extrakt. Prelejte do misky, povrch prikryte fóliou (priloženou na krém). Nechajte úplne vychladnúť.
11. Zmäknuté maslo (150g) vyšľahajte do peny. Postupne po lyžiciach zašľahávajte vychladnutý pudingový základ do hladkého krému.
Kompletizácia a dokončenie koláča:
12. Hotovým krémom potrite vychladnutý korpus.
13. Poleva: Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu (100g) s maslom (25g) a mliekom (50ml) na hladkú polevu.
14. Mierne vychladnutou polevou polejte krém na koláči.
15. Vložte do chladničky stuhnúť aspoň na 2-3 hodiny (ideálne cez noc).
Servírovanie:
16. Stuhnutý koláč nakrájajte horúcim nožom na rezy a podávajte.
Poznámky
1. Namiesto malín môžem do cesta použiť aj iné obľúbené ovocie, napríklad višne (vykôstkované a odkvapkané), čerešne, ríbezle alebo kúsky marhúľ.2. Pre ešte intenzívnejšiu vanilkovú chuť krému môžem použiť namiesto vanilkového cukru alebo extraktu semienka z celého vanilkového struku, ktoré povarím v mlieku.3. Ak chcem, aby mal koláč výraznejší vlnitý efekt, môžem svetlé a tmavé cesto na plech nenalievať vo vrstvách, ale striedavo lyžicou klásť kôpky vedľa seba a potom povrch zľahka prejsť vidličkou alebo špajdľou.4. Hotový koláč môžem pred podávaním dozdobiť čerstvými malinami, šľahačkou alebo hoblinkami čokolády.