Zabudnite na kupované verzie, ktoré sú často suché a bez chuti. Domáci pita chlieb je úplne iná liga a táto sezóna grilovačiek si ho doslova pýta! Predstavte si tú dokonalosť – teplý, mäkký a dokonale nafúknutý chlebík, ktorý si odtrhnete a naberiete si ním lahodný hummus, tzatziki, alebo ho naplníte šťavnatým grilovaným mäsom a čerstvou zeleninou. Tento recept je prekvapivo jednoduchý a výsledok je taký famózny, že sa stane hviezdou každej vašej párty. Garantujeme vám, že keď ho raz vyskúšate, už nikdy nebudete chcieť iný.
200mlvlažného mlieka(cca 35-40 °C, nesmie byť horúce)
300ghladkej múky(preosiatej)
1ČLsoli
1PLrastlinného oleja(napr. slnečnicového)
1PLbieleho jogurtu
Pokyny
Príprava kvásku a cesta:
1. V menšej miske zmiešame vlažné mlieko, cukor a sušené droždie. Jemne premiešame a necháme na teplom mieste postáť približne 5-10 minút, kým sa na povrchu nevytvorí aktívna pena (kvások).
2. Vo veľkej mise zmiešame preosiatu hladkú múku so soľou. V strede urobíme jamku.
3. Do jamky nalejeme pripravený kvások, pridáme olej a jogurt. Vareškou alebo rukou začneme spracovávať suroviny od stredu von, kým sa nespoja do jedného celku.
4. Cesto preložíme na jemne pomúčenú pracovnú dosku a hnetieme ho približne 8-10 minút, kým nebude hladké, pružné a nebude sa lepiť.
Kysnutie a tvarovanie:
5. Z cesta vytvarujeme bochník, vložíme ho do čistej, jemne naolejovanej misy a prikryjeme ho čistou utierkou alebo potravinárskou fóliou.
6. Necháme kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo kým cesto viditeľne nezdvojnásobí svoj objem.
7. Vykysnuté cesto zľahka päsťou stlačíme, aby sme z neho dostali vzduch, a rozdelíme ho na 12 rovnakých dielov. Z každého dielu vytvarujeme malý bochníček.
Druhé kysnutie a pečenie:
8. Jednotlivé bochníčky postupne rozvaľkáme na tenké placky s priemerom cca 15 cm a hrúbkou približne 0,5 cm.
9. Placky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme ich čistou utierkou a necháme ich podkysnúť ešte 15-20 minút.
10. Medzitým si predhrejeme rúru na 250 °C (horný/dolný ohrev). DÔLEŽITÉ: Spolu s rúrou necháme poriadne rozohriať aj prázdny plech, na ktorom budeme piecť. Horúci povrch je kľúčový pre správne nafúknutie.
11. Opatrne preložíme niekoľko podkysnutých placiek na horúci plech (dávame pozor, aby sme sa nepopálili) a pečieme v strede rúry približne 6 minút. Pity by sa mali krásne nafúknuť a na povrchu môžu mať jemne zlatisté škvrny.
12. Upečené pita chleby vyberieme z rúry a okamžite ich zabalíme do čistej kuchynskej utierky, aby vďaka pare zostali mäkké a vláčne. Postup opakujeme so zvyšnými plackami.
Poznámky
1. Pre najlepšie "nafúknutie" je kľúčové nechať plech alebo pizza kameň v rúre poriadne rozohriať. Nevkladajte pity do vlažnej rúry.2. Pri vaľkaní sa snažte udržať rovnomernú hrúbku po celej ploche placky. Ak bude v strede príliš tenká, nemusí sa správne nafúknuť.3. Pečte pity v menších dávkach (napr. 3-4 kusy naraz), aby mal horúci vzduch v rúre dostatok priestoru na cirkuláciu okolo každého kusu.4. Ak chcete experimentovať, môžete do cesta pridať sušené bylinky, napríklad oregano alebo tymian, pre stredomorský nádych.