Predstavte si lahodný malinový sirup plný intenzívnej ovocnej chuti a vône, pripravený bez zdĺhavého varenia a len z dvoch základných surovín – čerstvých malín a kvalitného medu! Možno sa vám to zdá neuveriteľné, ale tento RECEPT vám ukáže, ako si takúto dobrotu jednoducho pripraviť doma. Výsledkom je prírodný sirup, ktorý si zachováva maximum vitamínov a cenných látok z čerstvého ovocia a medu. Je to skutočný poklad, ktorý si zamilujete nielen vy, ale aj vaše deti!
Alternatívne: Mixér a jemné sitko alebo čisté plátno/gáza
Kuchynská váha (dôležitá na odváženie šťavy a medu)
Väčšia misa (na miešanie sirupu)
Lyžica alebo metlička
Sterilizované sklenené fľaše alebo poháre s dobre tesniacimi sterilizovanými viečkami
Hrniec (na sterilizáciu fliaš, ak sa nepoužije rúra)
Lievik (voliteľný, na uľahčenie plnenia fliaš)
Zloženie
500gčerstvých zrelých malín
podľa množstva šťavykvalitného tekutého medu(napr. agátový, kvetový – použite minimálne rovnakú hmotnosť medu ako je hmotnosť získanej malinovej šťavy, t.j. pomer 1:1 hmotnostne)
Pokyny
Príprava malinovej šťavy:
1. Maliny opatrne a rýchlo prepláchnite studenou vodou len v prípade, že je to nevyhnutne potrebné (ideálne je použiť čisté, chemicky neošetrené maliny z vlastnej záhrady alebo overeného zdroja, ktoré nie je nutné umývať). Nechajte ich dôkladne odkvapkať na sitku, aby neboli príliš vodnaté.
2. Pripravené maliny odšťavte. Najlepšie výsledky dosiahnete pomocou závitovkového (šnekového) odšťavovača, ktorý zaistí maximálnu výťažnosť šťavy bez zbytočnej oxidácie a peny. Ak takýto odšťavovač nemáte, môžete maliny rozmixovať ponorným mixérom na kašu a následne ju dôkladne prepasírovať cez veľmi jemné sitko vystlané niekoľkými vrstvami čistej gázy alebo jemného plátna, aby ste získali čo najčistejšiu šťavu bez zrniečok.
3. Získanú malinovú šťavu odvážte na kuchynskej váhe, aby ste vedeli určiť presné množstvo medu.
Miešanie sirupu:
4. Do čistej väčšej misy nalejte odváženú malinovú šťavu.
5. Pridajte k nej presne odvážené množstvo medu. Dôležité pre konzerváciu: Použite minimálne rovnakú hmotnosť medu, ako je hmotnosť získanej malinovej šťavy (pomer 1:1). Napríklad, ak ste získali 350 g malinovej šťavy, pridajte minimálne 350 g medu. Ak použijete menej medu, sirup nebude dostatočne konzervovaný a mohol by začať kvasiť. Vyšší podiel medu zabezpečí dlhšiu trvanlivosť.
6. Šťavu s medom dôkladne miešajte čistou lyžicou alebo metličkou, kým sa med úplne nerozpustí a nespojí so šťavou do homogénneho sirupu. Môže to trvať niekoľko minút, prípadne môžete zmes nechať pri izbovej teplote postáť a občas premiešať, kým sa med úplne nerozpustí (najmä ak používate hustejší med).
Sterilizácia fliaš a plnenie sirupu:
7. Kým sa med rozpúšťa, pripravte si čisté sklenené fľaše alebo poháre s dobre tesniacimi viečkami. Je nevyhnutné ich dôkladne vysterilizovať, aby nedošlo k znehodnoteniu sirupu baktériami.
8. Fľaše a viečka (kovové časti, bez gumených tesnení, ak ich majú) dôkladne umyte v horúcej vode so saponátom, dobre opláchnite. Následne ich môžete sterilizovať buď vyvarením vo vriacej vode po dobu aspoň 10 minút, alebo ich (bez viečok s gumičkou) poukladajte na plech a vložte do rúry predhriatej na 100-120 °C na približne 15-20 minút. Gumené tesnenia viečok (ak sú oddeliteľné) môžete krátko povariť.
9. Hotový malinový sirup (s úplne rozpusteným medom) opatrne nalejte do pripravených ešte teplých sterilizovaných fliaš alebo pohárov. Plňte takmer po okraj.
11. Malinový sirup pripravený za studena skladujte v dobre uzavretých fľašiach na chladnom, tmavom a suchom mieste (napríklad v komore alebo pivnici). Správne pripravený a uskladnený by mal vydržať aj niekoľko mesiacov.
12. Dôležité: Po otvorení fľaše sirup vždy uchovávajte v chladničke a spotrebujte ho v priebehu niekoľkých týždňov.
Poznámky
1. Pre ešte intenzívnejšiu a komplexnejšiu chuť vášho domáceho malinového sirupu môžete do hotovej zmesi pred plnením do fliaš pridať aj pár kvapiek čerstvej citrónovej alebo limetkovej šťavy. Kyselina zvýrazní ovocnú chuť a pomôže vyvážiť sladkosť medu.2. Ak nemáte k dispozícii závitovkový (šnekový) odšťavovač, alternatívou je maliny zľahka rozmixovať ponorným mixérom (len krátko, aby sa nerozbili zrniečka, ktoré by mohli pridať horkosť) a následne zmes dôkladne prepasírovať cez veľmi husté sitko vystlané niekoľkými vrstvami čistej gázy alebo jemného plátna.3. Tento lahodný malinový sirup je vynikajúci nielen na prípravu osviežujúcich domácich limonád (zriedený vodou alebo sódou), ale aj ako poleva na palacinky, lievance, vafle, zmrzlinu, do bieleho jogurtu, tvarohu, müsli, raňajkových kaší alebo na ochutenie rôznych drinkov a kokteilov.4. Ak chcete experimentovať s chuťami, môžete k malinám pri odšťavovaní pridať aj menšie množstvo iného bobuľového ovocia, ktoré máte radi, napríklad čučoriedky, černice, ríbezle alebo dokonca pár lístkov čerstvej mäty pre extra sviežosť.