Povedzte zbohom salámam a nárezom plným konzervantov, farbív a nejasného zloženia! S týmto receptom si pripravíte poctivý domáci kurací junior, pri ktorom budete mať stopercentnú istotu, čo jete. Predstavte si tú chuť: dokonale jemné a šťavnaté kuracie mäso, delikátne ochutené zeleninou z vývaru, s krásnou mozaikou z varených bielkov a s jemne ružovým nádychom vďaka kvapke šťavy z červenej repy. Výsledkom je zdravá a neuveriteľne chutná domáca saláma, ktorú s čistým svedomím ponúknete celej rodine, vrátane tých najmenších.
1. Ak používate jedlú sódu, rozpustite ju vo veľkej mise s vodou. Pridajte kuracie stehná, nechajte ich postáť 10 minút a následne ich dôkladne prepláchnite pod studenou tečúcou vodou. Tento krok pomáha pri čistení, ale je voliteľný.
2. Umyte stehná, celé kuracie prsia, ošúpanú celú cibuľu, ošúpanú celú mrkvu, bobkové listy a guličky čierneho korenia vložte do veľkého hrnca.
3. Zalejte dostatočným množstvom studenej vody, aby bolo mäso takmer celé ponorené (približne 1,5 litra). Privedieme do varu, potom znížime teplotu na mierne vrenie.
4. Vývar varte čiastočne prikrytý 2 hodiny. Penu, ktorá sa tvorí na povrchu počas prvých minút, odoberajte lyžicou.
5. Po 2 hodinách opatrne vyberte uvarené mäso a mrkvu z vývaru. Nechajte ich mierne vychladnúť. Vývar preceďte cez jemné sitko do čistej nádoby.
Mixovanie a tvarovanie salámy:
6. Dôležité: Z horúceho precedeného vývaru odmerajte presne 400 ml. Do tohto odmeraného horúceho vývaru nasypte práškovú želatínu (35 g) a metličkou ju intenzívne miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Dajte bokom.
7. Kým mäso chladne, ošúpte si natvrdo uvarené vajcia a bielky nakrájajte na malé, úhľadné kocky. Žĺtky v tomto recepte nepoužijeme.
8. Z mierne vychladnutých kuracích stehien dôkladne oberte všetko mäso a odstráňte kosti aj kožu. Tie vyhoďte. Mäso zo stehien a pŕs natrhajte na menšie kúsky.
9. Do nádoby výkonného mixéra alebo food processora vložte všetko obraté mäso, nakrájanú uvarenú mrkvu, soľ, šťavu z červenej repy a pripravený vývar so želatínou.
10. Všetko spolu mixujte na vysokých otáčkach niekoľko minút, kým nezískate úplne hladkú, jemnú a homogénnu pastu ružovkastej farby.
11. Hotovú rozmixovanú zmes prelejte do misy, pridajte na kocky nakrájané vaječné bielky a už len zľahka premiešajte lyžicou.
12. Pripravte si formu – ideálna je forma na srnčí chrbát alebo menšia forma na biskupský chlebíček, ktorú dôkladne vysteliete potravinovou fóliou. Zmes nalejte do pripravenej formy, povrch uhlaďte a formou párkrát jemne buchnite o pracovnú dosku, aby ste sa zbavili prípadných vzduchových bublín.
Tuhnutie a servírovanie:
13. Formu prikryte a vložte do chladničky stuhnúť aspoň na 12 hodín, ideálne však cez noc.
14. Po dokonalom stuhnutí salámu jednoducho vyklopíte z formy vďaka potravinovej fólii. Krájajte na tenké plátky a podávajte. Skladujte v chladničke, dobre zabalenú, a spotrebujte do pár dní.
Poznámky
1. Šťavu z repy získam najľahšie tak, že kúsok surovej repy nahrubo nastrúham a potom ju cez čistú gázu alebo utierku poriadne vyžmýkam. Stačí naozaj len pár lyžíc pre krásnu farbu.2. Pre ešte zaujímavejšiu chuť a textúru niekedy do zmesi okrem vaječných bielkov pridávam aj nakladanú kapiu alebo sterilizovaný hrášok.3. Ak chcem salámu pripraviť do tradičnejšieho tvaru, používam tlačenkové črevá, ktoré sa dajú kúpiť v mäsiarskych potrebách. Zmes do nich natlačím a konce dobre zaviažem.4. Táto domáca saláma je skvelá na chlebíčky. Rada ju podávam na čerstvom pečive s kyslou uhorkou a kolieskom cibule.