Spomínate si na tú fantastickú chuť chrumkavého kapustového šalátu, ktorý nám na zimu pripravovali naše babičky? Presne taký si dnes spolu pripravíme! Tento RECEPT je hotový poklad – je overený generáciami, zaručene sa vždy podarí a výsledkom je ten najlepší sladkokyslý šalát, aký ste kedy jedli. Je plný vitamínov, krásne chrumká a je dokonalou prílohou k nedeľnému rezňu alebo akémukoľvek pečenému mäsu. Pripravte si s nami zásoby tejto dobroty na celú zimu, neoľutujete! Je to chuť domova v každom pohári.
1. Kapustu očistíme od vrchných listov, hlávky prekrojíme a nastrúhame na tenké prúžky (ideálne na kuchynskom robote alebo strúhadle na kapustu). Mrkvu ošúpeme a nastrúhame nahrubo.
2. Vo veľmi veľkej nádobe (napr. čistom vedre alebo vaničke) zmiešame nastrúhanú kapustu s mrkvou.
Príprava nálevu a marinovanie:
3. V hrnci zmiešame všetky suroviny na nálev: vodu, ocot, cukor, soľ a všetky koreniny.
4. Za občasného miešania privedieme nálev k varu a krátko povaríme, aby sa cukor a soľ úplne rozpustili.
5. Ešte horúcim nálevom zalejeme pripravenú zeleninu v nádobe. Dôkladne premiešame.
6. Zeleninu v náleve poriadne postláčame, napríklad pomocou veľkého pučidla na zemiaky, aby pustila šťavu a bola celá ponorená.
7. Povrch zaťažíme – prikryjeme ho čistým tanierom, ktorý zaťažíme napríklad veľkým pohárom naplneným vodou.
8. Takto pripravený šalát necháme marinovať pri izbovej teplote 10 až 20 hodín.
Plnenie do pohárov a sterilizácia:
9. Pripravíme si dokonale čisté zaváracie poháre (cca 10-12 ks s objemom 720 ml) a viečka.
10. Odležaný šalát aj s nálevom natlačíme čo najpevnejšie do pohárov. Šalát musí byť úplne ponorený. Poháre plníme asi 2 cm pod okraj.
12. Dôležitá sterilizácia: Na dno veľkého zaváracieho hrnca položíme utierku. Opatrne na ňu poukladáme poháre a zalejeme horúcou vodou do ⅔ ich výšky. Privedieme do varu a na miernom ohni sterilizujeme 20 minút.
13. Horúce poháre opatrne vyberieme, otočíme hore dnom na 5 minút, a potom ich necháme pomaly vychladnúť pod dekou. Skladujeme na tmavom a chladnom mieste.
Poznámky
1. Pre obmenu niekedy do šalátu pridávam aj nadrobno nakrájanú cibuľu alebo pár strúčikov cesnaku. Pridávam ich k zelenine hneď na začiatku.2. Ak mám rád pikantnejšiu chuť, pridám do nálevu aj kúsok feferónky alebo pár zrniečok horčicového semienka. Dodá to šalátu skvelý říz.3. Ak nemám dostatočne veľkú nádobu na marinovanie, rozdelím si zeleninu aj nálev na polovicu a pracujem s dvoma menšími nádobami. Je to praktickejšie.4. Tento šalát je nielen skvelá príloha, ale ja ho milujem aj ako základ do rôznych jedál. Je fantastický napríklad v lokši plnenej kačacím mäsom alebo len tak premiešaný s trochou majonézy.